Ako si vybrať grafickú kartu

Ak patríte k „staršej generácii“, určite si pamätáte na dobu, kedy ste prišli do obchodu s počítačovými komponentmi a podľa vyhradeného rozpočtu si v priebehu minút vybrali grafickú kartu. Existovala totiž len hŕstka modelov podľa náročnosti zákazníka a zopár vlastností, v ktorých sa jednotlivé karty líšili. Dalo sa tak aj rýchlo zistiť, ako si karta poradí s konkrétnou aplikáciou.

Dnes je však situácia diametrálne odlišná. Preto vám prinášame prehľad všetkých dôležitých údajov, na ktoré by ste sa mali zamerať pri výbere grafickej karty.

ako vybrať grafickú kartu

Rozhoduje zameranie a šírka peňaženky

Nenechajte sa zmiasť zložitými grafmi a výkonnostnými krivkami, ktoré ste pred výberom určite videli pri porovnávacích testoch a videách.

V prvom rade by ste si mali ujasniť, pri akých úlohách ju budete najčastejšie používať. Podľa toho si budete následne všímať konkrétne vlastnosti karty a rozhodnete sa pre konkrétny model.

Z hľadiska náročnosti aplikácií, s ktorými si karta najviac rozumie, je teda možné grafiky rozdeliť do troch skupín:

  • kancelárske grafické karty na bežnú prácu s počítačom a prehliadanie webu,
  • herné grafické karty pre hráčov, na grafické úpravy a strih videa,
  • pre firmy a profesionálov, pracujúcich s najnáročnejšími aplikáciami.

Čím menej budete nároční, o to viac peňazí vám zostane.

Grafické čipy: Nvidia vs. AMD

Konkrétnu grafickú kartu by ste tak mali vyberať primárne podľa čipu, respektíve GPU a toho, koľko grafickej pamäte mu sekunduje. Všetko ostatné je z hľadiska dôležitosti až na druhom mieste.

Na trhu sú dvaja hlavní výrobcovia čipov. Nvidia sa zameriava na nekompromisný vysoký výkon, zatiaľ čo u AMD môžete nájsť karty s lepším pomerom ceny a výkonu.

Ak je u vás na prvom mieste cena a chcete kartu z nižšej strednej alebo strednej triedy, AMD môže byť vhodná voľba. Vo vyšších triedach však za Nvidiou výrazne zaostáva a v najvyšších cenových skupinách neponúka žiadne alternatívy. Tam nemá Nvidia žiadnu konkurenciu.

grafická karta

Rozhodnutie môže byť založené aj na monitore. Ak máte monitor s technológiou FreeSync, siahnite po AMD, to isté platí o Nvidii a G-Syncu. Karta sa vďaka tomu prispôsobí obnovovacej frekvencii monitora a obraz bude citeľne plynulejší.

Dôležitým údajom pri čipoch je ich frekvencia, od ktorej závisí rýchlosť spracovania požiadavok. Platí, že čím je vyššia frekvencia jadra čipu, tým je karta výkonnejšia. Najvýkonnejšie grafiky dnes dosahujú frekvenciu nad 1 200 MHz.

Sloty na pripojenie karty

Grafické karty sa pripájajú pomocou PCIe slotov. Nájdete ich pod označením PCIe 2.0 či 3.0. Aj ak máte dosku s pôvodnou najstaršou verziou 1.0, číslo označuje generáciu zbernice. Výhodou je, že novší PCIe 3.0 bude kompatibilný aj staršími verziami. Grafika bude teda fungovať spoľahlivo, hoci bude limitovaná prenosovými rýchlosťami portu.

Rozmery karty

Pred kúpou skontrolujte, či sa karta do skrinky zmestí veľkostne.

Výška každej grafiky je v podstate vždy rovnaká, pretože je určená štandardnou veľkosťou panelu s portmi, avšak kvôli rozdielnym chladičom a osadeniu môže byť karta pridlhá alebo naopak veľmi široká.

Dĺžka karty v skrinke sa väčšinou meria od zadného panelu, zatiaľ čo šírka od hranice PCIe portu smerom nadol (za predpokladu, že je skrinka položená bežným spôsobom).

Typ a veľkosť pamäte karty

Nenáročným užívateľom alebo do starších počítačov postačí pamäť GDDR3. Hráčske karty využívajú najrýchlejšiu GDDR5 alebo GDDR5X pamäť.

Úplne nová kategória pamäte je HBM s veľkou šírkou zbernice, ktorá znamená veľký krok vpred v rýchlosti dátového toku, menšej veľkosti a nižšej spotrebe.

Veľkosť pamäte začína na 512 MB až po niekoľko GB. Nenechajte sa oklamať veľkosťou pamäte za nízku cenu, pretože lacné karty nedokážu takú veľkú pamäť využívať.

Pri výbere karty platí, že pamäť GDDR5 s menšou veľkosťou je oveľa výkonnejšia než GDDR3 s väčšou.

Dôležitá je tiež frekvencia pamäte. Čím je vyššia, tým je vyšší aj výkon karty. Výkonné grafické karty majú frekvenciu od 7 000 MHz.

grafická karta gigabyte

Zbernica

Pamäťová zbernica tiež ovplyvňuje finálny výkon karty. Opäť platí, že čím väčšia je šírka zbernice, tým lepšie. Širšia zbernica zabezpečí pri rovnakej frekvencii pamäte karty väčší dátový tok.

U lacnejších kariet na nenáročné používanie v kanceláriách alebo doma sa stretnete s 64-bitovými zbernicami. Hráčske karty začínajú na hodnote od 192 bitov vyššie.

Chladenie

Výkonné grafické karty zahrievajú nielen seba, ale aj ostatné časti počítača. Chladenie tiež vplýva na spotrebu, preto je pri výbere dôležitý faktor.

Pasívne chladenie využíva chladič umiestnený priamo na karte. Takéto chladenie je vhodné iba pri menej výkonných kartách a jeho výhodou je nulový hluk a minimálna spotreba.

Aktívne chladenie majú výkonnejšie grafické karty. Výrobcovia kariet majú vyvinuté vlastné systémy chladenia, úpravy ventilátorov, snažia sa maximalizovať chladiaci účinok s nižšou spotrebou a znížiť s tým spojený hluk.

Spotreba

Odsledovať si spotrebu karty nie je dôležité len kvôli vášmu účtu za elektrinu, súvisí s ňou potrebný výkon zdroja. Zdroj musí byť dostatočne silný na to, aby “uživil” všetky komponenty počítača, nielen grafickú kartu.

Karty do bežných kancelárskych alebo domácich počítačov si vystačia s 350 W zdrojom, no požiadavky najvýkonnejších kariet siahajú aj nad 1000 W.

Konektivita

Ak karta veľkostne vyhovuje, uistite sa, že obsahuje rovnaký port, respektíve grafický výstup, ako váš monitor.

Obvyklá podpora D-SUB (VGA), DVI a HDMI. V prípade, že máte monitor s viacerými portami, uprednostnite ten najpokročilejší (HDMI pred DVI a DVI pred VGA).

grafická karta konektory

Ako sa meria výkon grafickej karty v praxi

Ako teda objektívne porovnať jednotlivé modely medzi sebou? Prvým spôsobom je nájsť na internete výsledky benchmarkov (programov, ktoré vyčíslia výkon koeficientom po tom, ako karte dávajú riešiť úlohy a vyhodnocujú, ako rýchlo ich spracuje).

Stačí si tak jednoducho nájsť výsledky benchmarkov dvoch modelov a ten s vyšším číslom by mal mať vyšší výkon.

To ale neplatí úplne. Jednotlivé benchmarky majú totiž pri testovaní iné atribúty, na ktoré prihliadajú a výsledky sa tak môžu líšiť v závislosti od konkrétneho benchmarku. Preto sa karty testujú aj alternatívnym spôsobom. Na jeho pochopenie je ale potrebné porozumieť niekoľkým pojmom.

Rozlíšenie

U grafických kariet je to množstvo obrazových bodov, pre ktoré karta aktuálne vykresľuje obraz. Zobraziť dvojrozmerný statický obrázok v 4K však nie je ani zďaleka také náročné, ako vykresliť zložitú trojrozmernú scénu s viacerými pohybujúci sa objektmi a HQ textúrami.

Ak teda máte 4K monitor a k nemu kartu zo strednej triedy, nemôžete očakávať, že si najnovšiu hru zahráte v 4K. Takisto nemá zmysel kupovať grafiku s výkonom na 4K gaming, ak budete hrať na fullHD monitore.

Úroveň detailov

Bude zaujímať najmä hráčov. V praxi ide o to, akú kvalitu majú textúry a či chcete vidieť tiene, prípadne odlesky predmetov. Hra s detailmi nastavenými na maximum sa teda najviac blíži realite, ale vykreslenie takej scény je najnáročnejšie na grafický výkon

herná grafická karta v počítači

FPS

Počet snímok za sekundu (frames per second) určuje plynulosť. Obraz, či už u videí, alebo hier, je totiž tvorený viacerými snímkami nasledujúcimi okamžite za sebou, vďaka čomu mozog chápe pohyb objektov ako skutočný.

Pri hraní jednoduchších hier si vystačíte aj s hodnotou 35FPS, pre závodné hry by mala byť hodnota vyššia a pri FPS hrách by ste mali dosahovať 100FPS, aby ste boli schopní rýchlo reagovať na meniacu sa situáciu.

Súper totiž môže v danú stotinu sekundy vyjsť spoza steny, zatiaľ čo vaša karta tento fakt ešte nespracovala a vykreslí ho až v ďalšom snímku o niekoľko stotín sekúnd neskôr.

Tieto atribúty sa s obľubou používajú pri odzrkadľovaní výkonu grafických kariet. Východiskom sú najnáročnejšie herné tituly, stále sa s obľubou používa napríklad GTA V, ale aj novinky ako FarCry 5 a iné.

Detaily sa nastavia na maximum, aby bolo meranie čo najobjektívnejšie a hry sa hrajú na rôznych rozlíšeniach, zvyčajne pri HD, FullHD, 2K a 4K, pričom sa neustále zaznamenávajú teploty kariet a FPS. Priemerné namerané hodnoty určujú výkon grafických kariet v praxi a zároveň si lepšie uvedomíte, čo konkrétna karta reálne dokáže.

Hodnoty sú dôležité aj v prípade, že na karte nechcete hrať hry, ale pracovať. Vyššie FPS sa u vás v praxi kladne odzrkadlí na plynulosti práce, čase renderovania videa a pod.

Dávajte si tiež pozor, aby ste siahli výhradne po poslednej generácii s aktuálnou architektúrou. Nvidia urobila medzi najnovšou triedou Pascal (10XX) a staršou 9XX obrovský technologický pokrok, ktorý sa odrazil na masívnom náraste výkonu. Podobná situácia nastala aj u AMD. Nenechajte sa teda nalákať na akcie či iné zvýhodnenia lákajúce na staršie karty.

Kancelárske grafické karty pre nenáročných

Prvá skupina sa týka zákazníkov, ktorí hľadajú kartu pre počítač, na ktorom sa bude pracovať v balíčku Office, surfovať na internete či pozerať videá. Ak ste jedným z nich, s najväčšou pravdepodobnosťou dedikovanú kartu ani nepotrebujete.

Všetky desktopové procesory, ktoré sú aktuálne predávané, majú totiž integrovanú grafickú kartu ako stvorenú práve na tieto úlohy. Po vhodnom zvolení základovej dosky tak jednoducho monitor pripojíte do príslušného portu a obraz bude vykresľovaný integrovanou grafikou.

Kancelárske grafické karty zvládajú spomínané nenáročné programy, prezeranie webstránok, prípadne pozeranie videí a filmov. Ich výhodou je nižšia cena a aj spotreba, no nie sú vhodné na prácu s náročnejšími softvérmi a hranie hier. Tieto nevýhody však riešia ďalšie dva typy kariet.

Najlepšie kancelárske grafické karty

Porovnali sme množstvo kancelárskych grafických kariet a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Herné grafické karty

Herné grafické karty majú najvýkonnejšie čipy, veľkú pamäť, ktorú dokážu efektívne využívať. Samozrejmosťou je prepracované chladenie, ktoré je pri vysokom výkone karty nevyhnutné. S výkonom ide ruka v ruke aj vyššia spotreba.

Výkonné herné grafické karty sú dobrou voľbou aj na prácu s aplikáciami, ktoré sú náročné na grafické operácie.

Najlepšie herné grafické karty

Porovnali sme množstvo herných grafických kariet a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pre profesionálov a firmy

Profesionálne grafické karty odrážajú požiadavky firiem a sú špeciálne navrhnuté na prácu s náročnými grafickými softvérmi.

Či už potrebujete rýchlo a plynule pracovať s Photoshopom, Illustratorom a vôbec celým balíčkom od Adobe, prípadne konkurenčným Affinity Photo alebo na počítači potrebujete strihať video vo vysokom rozlíšení a pridávať doňho efekty, určite ste na správnej adrese.

Aj keď herné karty zvládnu aj grafické programy, profesionálne karty nie sú na hranie vhodné. Tieto karty si idú vlastnou cestou a sú pre ne napísané špeciálne ovládače spolupracujúce so spomínanými profesionálnymi programami.

Najlepšie profesionálne grafické karty

Porovnali sme množstvo profesionálnych grafických kariet a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Výrobcovia grafických kariet

Asus

Grafické karty vynikajú vo výkone, v prevedení a aj náročným hráčom prinesú skvelý zážitok vďaka najvýkonnejším čipom od Nvidia a AMD. Vďaka patentovaným ventilátorom má grafická karta o 30 % nižšiu teplotu a 3× tichšiu prevádzku. Najnovšie modely majú porty, na hranie vo virtuálnej realite.

MSI

MSI je vo svete hráčov veľmi známy pojem. Okrem výkonných herných grafických kariet značka ponúka aj strednú triedu pre nenáročných užívateľov. Vo svojich kartách používajú čipy Nvidia aj AMD a s vývojom čipov pracuje MSI na vylepšených technológiách svojich produktov. Pri najvýkonnejších kartách GTX 10 Series používa oceňovaný ventilátor TORX FAN 2.0, ktoré sú o 22% silnejšie, no ich chod je mimoriadne tichý.

Gigabyte

Posledným radom kariet značky Gigabyte je séria Aorus, ktorá vznikla ako špeciálna značka pre hráčov. Okrem grafických kariet má Aorus pod svojimi krídlami notebooky a základné dosky. Prémiová séria kariet prichádza s prepracovaným chladiacim systémom, podporou rozlíšenia do 8K, neuveriteľný zážitok z virtuálnej reality. AORUS VR Link podporuje niekoľko monitorov naraz bez potreby ďalších káblov.

Záver

Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek grafiku, pamätajte aj na to, aby bola v podobnej výkonnostnej kategórii ako zvyšok zostavy. Nemá totiž zmysel kupovať GTX 1080, ak máte Intel Celeron a 2GB RAM. Nakupujte teda rozvážne a výber si premyslite na základe rozpočtu a osobných požiadaviek.