Ako si vybrať vhodný procesor

Pri výbere správneho procesora (CPU) sa zamerajte na viacero faktorov. Medzi najhlavnejšie faktory by sme vedeli zaradiť výkon a cenu. Ak už máte akú takú predstavu o tom, aké sú vaše potreby, ale stále potrebujete pomoc pri zúžení výberu, prečítajte si naše rady a tipy.

ako vybrať procesor

Využitie procesora

Na čo používate počítač? Ktoré aplikácie často používate? Hrávate na ňom hry? Robíte úpravy videí? 3D modelovanie? Alebo len surfujete po internete? V prvom rade treba mať predstavu o tom, čo máte v úmysle s počítačom robiť. Podľa toho si vyberajte procesor.

Spracovanie dát

Načo vlastne procesor slúži? Je motorom, a teda jadrom celého počítača. Má na starosti nielen chod počítača. Spracováva všetky informácie, vykonáva zadané inštrukcie a výpočty. Pozostáva z riadiacej jednotky, ktorá všetko usmerňuje, a z výkonných jednotiek, ktoré vykonávajú operácie.

Kompatibilita

Od procesora závisí chod celého počítača. Ak si zostavujete svoj počítač sami, pri výbere procesora si overte, či je kompatibilný s vašou základnou doskou. Na základnej doske totiž majú svoje miesto. Súčiastka, vďaka ktorej pripojíte procesor na základnú dosku, je socket.

Na základe toho, aký ma doska socket, viete zistiť, aký procesor je do nej možné osadiť. Ak by ste si kúpili iný typ procesora, než aký máte socket, nebolo by možné ho do základnej dosky zapojiť.

Socket sa líši od výrobcu. Na trhu je ich celá škála a väčšinou sa líšia generáciou jednotlivých procesorov. Napríklad AMD má napríklad socket AM1, AM2, AM3, AM3+, AM4 či FM1 a FM2. Intel má zasa socket 1150, 1151, 1155, 2011 a 2066.

porovnanie procesorov

Jadrá procesora

Koľko jadrový procesor je pre vás ten najvhodnejší? Ak ste nenáročný užívateľ, stačí vám dvojjadrový procesor. Čím viac jadier, tým lepšie, ak plánujete počítač zaťažovať. Prečo?

Výhoda procesorov s viacerými jadrami je, že majú schopnosť spustiť viac procesov súčasne, a to rozdelením pracovného zaťaženia medzi jednotlivé jadrá. Zároveň treba poznamenať, že len vtedy, keď spustíte aplikácie, ktoré sú optimalizované, aby ste mohli využívať ďalšie jadrá, vidíte zlepšenie výkonu.

Ak plánujete robiť veci ako napríklad úpravy videí či hranie hier, vhodný je procesor, ktorý má dve až štyri jadrá. V prípade, že počítač zaťažujete väčšinou iba prehliadaním webu, v závislosti od rýchlosti by procesor s dvoma jadrami mal byť v poriadku. Niektoré programy a hry však vyžadujú určitý minimálny počet jadier, aby vôbec mohli správne ísť. Uistite sa teda, že si vyberiete procesor, ktorý bude schopný plniť vaše požiadavky.

procesor intel

Frekvencia a pretaktovanie

Ak by sme to chceli napísať polopate, tak napíšeme len jedno. Čím vyššiu frekvenciu procesor má, tým je výkonnejší. Avšak celkový výkon okrem frekvencie výrazne ovplyvňuje aj počet jadier.

Ak ale ostaneme pri frekvencii, na nenáročnú prácu sú vhodné procesory s frekvenciou do 2,5 GHz. Ak máte hráčsky počítač a využívate ho ako sa patrí, poobzerajte sa po modeloch s frekvenciou medzi nad 3 GHz.

Ďalšou možnosťou, ktorú je potrebné zvážiť pri vyberaní CPU, je overclocking, teda pretaktovanie. Ide o proces zvýšenia rýchlosti hodiniek CPU nad cieľové maximum, čo často prináša prínos pre výkon. Majte tiež na pamäti, že pretaktovanie vedie k zvýšeniu spotreby tepla a energie.

procesor amd

Spotreba energie

Napriek tomu, že pri výbere CPU nie je spotreba elektrickej energie jedným z hlavných parametrov, musí sa to brať do úvahy. So spotrebou predsa súvisí aj výkon zdroja. O spotrebe, resp. o tom, koľko tepla procesor vyprodukuje, hovorí hodnota TDP.

Procesory AMD a Intel majú hodnoty TDP väčšinou okolo 65 W. Tie výkonnejšie mávajú hodnotu do 95 W a najvýkonnejšie procesory sa vedia vyšplhať až cez 100 W. Napríklad Intel Core i9 má TPD 140 W a AMD Ryzen 7 má 105 W.

Čím rýchlejší je procesor, tým viac energie spotrebuje, a tým viac tepla bude produkovať. To môže vyvolávať obavy z nedostatočného chladenia či nadmerného hluku. Zatiaľ čo ventilátory, ktoré pochádzajú od výrobcu CPU, môžu fungovať dostatočne, po pretaktovaní procesora sa rýchlo stanú nedostatočnými. Chladiče zároveň budú musieť pracovať silnejšie, čo znamená hlasnejšie.

Porovnanie AMD a Intel

Pozrime sa na vedúcich výrobcov kvalitných počítačových procesorov. Aké výhody vám ponúka Intel? V čom je lepšia značka AMD?

Asi najhlavnejším faktorom, ktorý si spomenieme, je cena. Procesory AMD sú vo všeobecnosti lacnejšie ako porovnateľné procesory Intel. Čo u človeka často zaváži.

AMD kombinuje procesorové jadrá a grafické jadrá značky Radeon do jedného balíka nazvaného zrýchlená procesorová jednotka (APU). Samozrejme, aj Intel má zrýchlenú procesorovú jednotku. Okrem toho používa vlastné grafické jadrá.

AMD

Procesory značky AMD Ryzen sú výbornou voľbou pri hráčskych PC. AMD Sempron je skôr pre kancelárske počítače. Ďalším významným procesorom je rada AMD Athlon. Ide o procesory, ktoré sa dlho držali v popredí vďaka svojmu výkonu. Patria medzi procesory vhodné na bežné využitie.

Najlepšie procesory AMD

Porovnali sme množstvo procesory AMD a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Procesory AMD

Intel

Čo sa týka firmy Intel, najznámejšími zástupcami značky Intel sú procesory Intel Core s modelmi i3, i5, i7 či i9. Procesor s najvýkonnejším čipom je Intel Core i9. Čo sa týka serverových procesorov, tu je dobré spomenúť Intel Xeon. Ak ste nenáročný užívateľ, využijete Intel Celeron. Tieto procesory si nájdu svoje využitie najmä v kancelárskych zostavách. Pre základného užívateľa, ktorý si občas zahrá nejakú tú hru či spraví úpravu svojich fotiek, je tu rada Intel Pentium.

Najlepšie procesory Intel

Porovnali sme množstvo procesory Intel a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Procesory Intel

Záver

Ak ste už zistili, aké sú vaše potreby, nezabudnite sa pozrieť na procesory, ktoré máme v ponuke. Vďaka nášmu filtrovaniu a detailne popísaným parametrom pre vás bude oveľa jednoduchšie sa rozhodnúť.