Ako vybrať monitor k PC: Sprievodca výberom a kúpou

Ako vybrať počítačový monitor a nepopáliť sa? Na aké parametre sa zamerať a na čo si dávať pozor? Výrobcovia monitorov rozhodne nezaháľajú, ostatne ani si to nemôžu dovoliť. V prípade žiadneho iného počítačového príslušenstva neexistuje taká silná konkurencia, ako v prípade monitorov.

ako vybrať monitor

Na slovenskom trhu existuje do 20 rôznych výrobcov. Jednotlivé modely sa obmieňajú veľmi rýchlo a výrobcovia musia vymýšľať, ako používateľa presvedčiť o kúpe nového kúsku. Počítačové monitory v súčasnosti spadajú do viacerých kategórií, v závislosti od ich konkrétneho určenia. Náročný hráč alebo profesionálny grafik budú mať na monitor zrejme úplne iné požiadavky.

Lákadlom súčasných monitorov sa stáva 4K rozlíšenie

Vysoké rozlíšenie - hlavné lákadlo menom 4K - zatiaľ kľúčovým lákadlom výrobcov bohužiaľ nie je, hoci by sme si to nesmierne priali. V porovnaní s minulým rokom sa ceny najlacnejších 4K monitorov dostali iba mierne pod hranicu 400 EUR. Výrobcovia preto skúšajú rôzne manévre, nie vždy však majú na mysli blaho zákazníka.

Monitorové inovácie: HDR, USB-C, Bluetooth

Najnovšie trendy v oblasti monitorov sa týkajú najmä kvalitnejšieho obrazu a lepšej konektivity. Napríklad niektoré monitory sa pripájajú prostredníctvom rozhrania USB-C. Pomocou jedného USB-C kábla ho prepojíte s notebookom a tento jediný kábel sa postará o natívny prenos obrazu pri súčasnom prenose dát (v monitore je USB rozbočovač), prenos sieťových dát, a napokon aj o napájanie. Užívateľom, ktorí pracujú s notebookom na cestách i doma dokáže výrazne zvýšiť každodenný komfort.

USB-C postupne ponúkajú aj iné monitory, ale pozor, väčšinou ide iba čisto o obrazový vstup.

Ďalšou inováciou v doplnkovej výbave je Bluetooth. Vďaka niekoľkým modelom vybavených touto technológiou si môžete púšťať hudbu z telefónu priamo do reproduktorov monitora. Tým však výpočet nových technológií vo svete monitorov nekončí.

lcd monitory

Významnou inováciou poslednej doby je technológia HDR. Tá sa už objavuje u televízorov, ale už boli uvedené aj monitory s podporou HDR. Ponúknu ďaleko väčší dynamický rozsah, pričom ich obraz je ďaleko "hlbší". Nie je to pritom len marketing, rozdiel je zreteľný.

V súčasnej dobe sa stále čaká na viac obsahu (predovšetkým hier a filmov s HDR). Výrobcovia svoje monitory čoraz viac delia na základe toho, na aký účel sa budú používať.

Podobným spôsobom by ste mali pri výbere postupovať aj vy. Iné nároky bude mať domácnosť s deťmi, iné vášnivý hráč hier a iné grafik či strihač videa. Ktoré parametre sú pre danú skupinu užívateľov najdôležitejšie?

Monitor do domácnosti: ako vybrať vhodný model?

Nenáročná domácnosť si s výberom vhodného monitora lámať hlavu nemusí. Kvalita monitorov tejto kategórie sa v posledných rokoch natoľko zlepšila, že aj pomerne lacné monitory už ponúkajú dobrú kvalitu obrazu či vylepšenú ergonómiou. Typický monitor do domácnosti obstojí na bežnú prácu, surfovanie internetom, tvorbu dokumentov, výrazné nedostatky nepocítite ani pri hraní hier či spracovaní fotografií.

Dobrý monitor do domácnosti by mal popri analógovom rozhraní D-Sub obsahovať aj jeden digitálny vstup (DVI-D alebo HDMI), a práve ten by mal byť na prepojenie s počítačom použitý.

monitor do domácnosti

Veľkosť obrazovky

Čo sa veľkosti obrazoviek týka, minimum predstavuje veľkosť uhlopriečky 21,5-palcov a viac, ideálne však 24-palcov. Full HD rozlíšenie a technológia VA či IPS by mala byť samozrejmosťou.

Je známe, že technológia TN trpí na zlé pozorovacie uhly, a práve v rodine sa predpokladá, že sa bude na monitor pozerať viac očí súčasne. Na zváženie je aj investícia do výškovo nastaviteľných modelov, ktoré sú však bohužiaľ drahšie, pričom ich cena začína na 200 EUR a viac. Za vyššiu cenu však získate zvyčajne aj lepšiu výbavu v podobe viacerých vstupov či USB portov.

V poslednej dobe sa výrobcovia chvália rôznymi módmi pre šetrenie zraku, predovšetkým v podobe zníženého vyžarovania modrého svetla (Low Blue Light, Reading Mode pod.). To má podľa niektorých prieskumov spôsobovať nespavosť po večernej práci pred obrazovkou. Pri aktivácii obrazovka viac či menej zožltne a obraz je pre oči "stráviteľnejší". V súvislosti s tým poteší aj taká drobnosť, akou je priama voľba pre úpravu jasu.

Súčasný trh priniesol dve príjemné zistenia: ceny 24-palcových monitorov s inou technológiou ako TN klesli na úroveň približne 100 EUR. Okrem toho výrobcovia pri všetkých monitorov eliminovali PWM, teda riadenie intenzity podsvietenia blikaním, ktoré by citlivejším užívateľom mohlo vadiť. Pre starších používateľov, alebo užívateľov s horším zrakom, sa skvele hodia monitory s uhlopriečkou 27" a pokojne aj s Full HD rozlíšením. Aj ich cena príjemne klesla hlboko pod hranicu 200 EUR.

Najlepšie monitory do domácnosti

Porovnali sme množstvo monitorov do domácnosti a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pracovný monitor: Vyššie rozlíšenie na pohodlnú prácu

Používatelia, ktorí potrebujú aby sa im toho na pracovnú plochu monitora zmestilo čo najviac, sa musia zamerať na rozlíšenie. To by však malo úmerne rásť s uhlopriečkou monitora. 24" monitor so 4K nedáva zmysel, pretože hoci aj ponúkne perfektne ostré písmo, jednotlivé prvky budú veľmi malé.

pracovný monitor

Rozlíšenie a ideálna uhlopriečka monitora

Mierne neštandardné WQHD rozlíšenie (2 560 × 1 440 bodov) sa nám páči na 25" monitoroch a stále je dostatočné aj na 27".

Ideálne 4K rozlíšenie (3 840 × 2 160 bodov) si skvele rozumie s uhlopriečkou 27" a väčšou. Bohužiaľ ceny príliš neklesajú a najlacnejší 4K monitor s inou technológiou ako TN stojí stále okolo 400 EUR. To je dvojnásobok ceny za Full HD monitor a chápeme, že nie každý bude ochotný takýto príplatok obetovať. Rozdiel v jemnosti obrazu je však priepastný.

Užívatelia, vyžadujúci kvalitnejší monitor, sú postavení pred neľahkú úlohu: tie parametre, ktoré výrobca udáva v technickej špecifikácii, súvisia s kvalitou obrazu iba z časti. Zo špecifikácií sa nikdy nedozviete presnú farebnú odchýlku, ktorá je dôležitá predovšetkým pre grafikov a fotografov.

Hoci sa situácia výrazne zlepšila a excesy sa u ne-TN modelov objavujú len zriedka, stále sú tu monitory lepšie a horšie. Grafici by však mali zvážiť investíciu do kalibračnej sondy.

V súvislosti s rozlíšením si treba dávať pozor na niektoré anomálie, s ktorými si však výrobcovia vôbec nelámu hlavu. V ponuke obchodov nájdete napríklad 28-palcové modely za necelých 200 EUR s Full HD rozlíšením. Objavili sa však aj modely s cenou okolo 300 EUR, ktoré nedávajú vôbec žiadny zmysel. A to je iba začiatok, lebo Full HD rozlíšenie nájdete aj na veľmi lacných 32-palcových modeloch. Takto veľkým obrazovkám sa treba vyhýbať oblúkom.

širokouhlý monitor

Konektivita monitora

S rastúcou cenou monitora zvyčajne rastie aj konektorová výbava. U monitorov s rozlíšením nižším ako 4K ju nemusíte riešiť, avšak preniesť vysoké rozlíšenie v minimálnej možnej obnovovacej frekvencii 60 Hz zvláda len rozhranie HDMI 2.0 a DisplayPort 1.2.

HDMI 2.0 pritom stále nie je u 4K monitorov samozrejmosťou a nie je samozrejmosťou ani u mierne starších grafických kariet. Spoľahlivú voľbu preto predstavuje DisplayPort 1.2. Pred investíciou do 4K monitora si ale radšej overte, že vaša grafická karta toto rozhranie má.

Najlepšie pracovné monitory

Porovnali sme množstvo monitorov do práce a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Herný monitor: odpustíte aj TN technológiu

Vášniví hráči môžu na všetko doteraz uvedené pokojne zabudnúť. Vo svete, kde jediné, na čom záleží, je veľkosť obrazovky a počet snímok za sekundu, idú všetky zvyklosti stranou.

Výber iného, ​​než natívneho rozlíšenia v hre znamená zbytočné zhoršenie kvality obrazu a zníženie ostrosti. Avšak s vyšším natívnym rozlíšením rastú aj nároky na grafickú kartu. Ak chcete hrať najnovšie herné tituly priamo vo 4K, musíte do grafickej karty investovať minimálne 300 EUR. Súčasne chcú byť hráči herným svetom obklopení čo najtesnejšie, preto logicky uprednostní čo najväčšiu obrazovku.

Herný monitor by mal byť pokiaľ možno čo najväčší pri minimálnom rozlíšení Full HD. V ponuke výrobcov sú dokonca 34-palcové modely za veľmi príjemnú cenu približne 350 EUR.

Pri bežnej práci vám však bude nízke rozlíšenie prekážať. Pre hráčov sú skvelé monitory s pomerom strán 21:9 a ideálne prehnuté. Výrobcom udávanej dobe odozvy 1 ms neverte, v praxi sa súčet prechodu čierna-biela a biela-čierna toľko nelíši od IPS.

Prechod biela-čierna má však TN technológia bleskový a v niektorých scénach tak monitor pôsobí menšie rozmazanie. A hlavná nevýhoda v podobe užších pozorovacích uhlov hráčom vadiť určite nebude.

herný monitor

Spoločným menovateľom herných monitorov zostáva podpora adaptívnej synchronizácie a vyššej obnovovacej frekvencie. Adaptívna synchronizácia zaistí, že sa obnovovacia frekvencia monitora zladí s grafickou kartou a jej rýchlosťou vysielania jednotlivých snímok.

Možno tak eliminovať zasekávanie obrazu (jedna snímka z grafiky sa na monitore vykreslí dvakrát), alebo k roztrhnutiu obrazu (vykreslenie polovičky starého a polovičky novej snímky pri vypnutej vertikálnej synchronizácii).

Lacné herné monitory ponúkajú obnovovacie frekvencie iba 60 Hz, prípadne 75 Hz, čo môže nenáročnému používateľovi stačiť. Profesionálni hráči chcú viac a výrobcovia im v tom vychádzajú v ústrety. Rýchlosť 144 Hz nie je ničím neobvyklým, pričom adaptívna synchronizácia je aj v tomto prípade veľkým pomocníkom.

V súboji technológií AMD FreeSync a Nvidia G-Sync jednoznačne víťazí prvý. Riešenie od AMD výrobcu takmer nič nestojí, riešenie od nVidie vyžaduje dodatočný hardvér a tým výrazne rastie aj cena monitora. Adaptívna synchronizácia bola doteraz doménou rozhrania DisplayPort 1.2, najnovšie však bezproblémovo funguje aj cez HDMI.

Ako vyzerá ideálny herný monitor? Monitor s adaptívnou synchronizáciou, rozlíšením 3 440 × 1 440 bodov, samozrejme výrazne prehnutý. Tie najlepšie sú od výrobcov ako ASUS aj ACER. Bohužiaľ stoja minimálne 600 EUR.

Najlepšie herné monitory

Porovnali sme množstvo herných monitorov a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Značky, pri ktorých neurobíte krok vedľa

Slovenskí zákazníci a firmy sa najčastejšie pozerajú na monitory značiek ASUS, BenQ, Philips, AOC, Acer, LG. Dobrý pomer ceny a kvality ponúkajú taiwanské značky ASUS a BenQ. Ak nechcete investovať veľa, monitory Acer poslúžia na bežné domáce použitie.

Viac, ako na výber značky, je dôležité pozerať na technické parametre, ktoré musí spĺňať monitor k počítaču. Dnes už má každá z nich má v ponuke rôzne modely, ktoré pokryjú potreby nenáročného používateľa v domácnosti, ako aj hráčov alebo dizajnérov, ktorí potrebujú profesionálny monitor.

Vyberajte obozretne

Monitor by sa mal vyberať vzhľadom na účel, na ktorý sa bude používať. Treba dbať na kľúčové parametre a nenechať sa zlákať ponukami, za ktorými sa zvyčajne skrýva iný nedostatok. V ponuke je veľa lacných monitorov s veľkou uhlopriečkou, ale s neadekvátnym rozlíšením alebo lacnou TN technológiou.

Výrobcovia skrátka hľadajú cesty, ako predať lacný tovar v novom kabáte. Bohužiaľ tie skutočne zaujímavé, atraktívne a komfort práce zaručujúce monitory si svoju cenu držia dlhú dobu. Vyberajte preto obozretne.