Ako vybrať externý disk: Na tieto parametre sa treba zamerať

Zálohujte si počítač. To je asi tá najčastejšia rada od odborníkov. Ak sa vám s počítačom stane hocičo, viete, že vaše súbory sú v bezpečí. A ako si zálohovať dáta? Budete potrebovať externý pevný disk.

Vzhľadom na veľké množstvo možností sa vám môže zdať nákup externého disku obtiažny a zdĺhavý. Preto sme sa rozhodli dať vám pár tipov, ako na to.

ako vybrať externý disk

Na čo sa zamerať pri výbere externého disku

Pri rozhodovaní o tom, čo bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám, zvážte nasledovné. Koľko miesta vlastne potrebujete? Ako často si budete súbory zálohovať? Budete ho mať stále na jednom mieste? Mienite s ním cestovať a potrebujete ho mať chránený?

Kapacita

Kapacita pamäte sa na externých diskoch pohybuje väčšinou do 4 TB, ale dajú sa nájsť aj s kapacitou 10 či 12 TB. Na porovnanie, počítače majú väčšinou 250 GB až 500 GB priestoru na pevnom disku. Tie lepšie aj 1 či 2 TB.

Šikovná veľkosť pre ľudí, ktorí chcú ukladať videá, je 1 alebo 2 TB. Čím viac súborov chcete uložiť a čím väčší je typ súboru (fotografie a videá sú väčšie ako dokumenty), tým väčší externý disk potrebujete. Pre lepšiu predstavu, do 2 TB externého disku sa vám zmestí cez 400 filmov či cez 500 000 fotografií.

externý hdd

Rýchlosť prenosu

Druhým dôležitým parametrom pri kúpe externého disku je rýchlosť prenosu dát. Ak plánujete zálohovať vaše údaje len raz za čas, v tom prípade je pre vás vhodná väčšina externých diskov. Ak ho chcete využívať na ukladanie veľkých súborov, napríklad videí, je dobré uprednostniť zariadenie, ktoré prijíma dáta z vášho počítača rýchlejšie.

V tomto prípade by bol najlepší pevný disk s rozhraním USB 3.0. Staršie rozhranie, USB 2.0, kopíruje vaše súbory niekoľkokrát nižšou rýchlosťou ako je ich novšia verzia. Ideálne teda je, aby ste si hľadali disk, ktorý dokáže spracovať USB 3.0. Samozrejme za predpokladu, že váš počítač má port USB 3.0. Jednotlivé verzie USB sú však navzájom kompatibilné.

Okrem USB existuje ešte rozhranie Thunderbolt. Aktuálne ide o najrýchlejšie rozhranie a využíva ho najmä značka Apple.

externý disk

Bezpečnosť

Dobrý externý disk by mal byť dodávaný aj s hardvérovým šifrovaním. Je spoľahlivejšie ako softvérové šifrovanie. Dôležité je to hlavne pri kúpe prenosného externého disku, prípadne, ak doň mienite ukladať citlivé údaje.

Prenosný externý disk - áno alebo nie?

Ak chcete mať váš pevný disk iba doma, môžete si kľudne vybrať aj jeden z tých väčších, teda 3,5”. Okrem nich sú ešte menšie 2,5”. Ak ho plánujete nosiť napríklad do práce, bude pre vás lepšou voľbou prenosný externý disk.

Ak s ním plánujete často cestovať, je vhodné nájsť si taký pevný disk, ktorý bude mať ochranu dát, prípadne by mal byť odolný aj proti nárazom a poškodeniu. Pri výbere sa zamerajte aj na odolné materiály ako je kvalitný plast či hliník.

externý disk transcend

Externé jednotky SSD

SSD disky sú novšia alternatíva k pevným diskom. Majú podobnú technológiu ako flash disk, teda oproti HDD nemajú pohyblivé časti. Nie sú hlučné, majú vyššiu rýchlosť aj odolnosť voči mechanickým vplyvom a nižšiu spotrebu energie. Zároveň sú aj oveľa drahšie ako pevný externý disk. Za cenu niekoľko terabajtov HDD budete mať SSD s kapacitou len niekoľko gigabajtov.

Väčšina externých diskov obsahuje klasický disk, ale nájdete aj zopár takých, čo majú SSD. Tie sú rýchlejšie, no zároveň drahšie ako tie klasické.

Najlepšie externé disky SSD

Porovnali sme množstvo externých diskov SSD a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Značky

Western Digital

Medzi obľúbené značky patrí Western Digital. Je to rozmanitá, globálna spoločnosť so silnými hodnotami a vášňou inovovať. V súčasnosti je WD jednou z najväčších spoločností, ktorá sa zaoberá výrobou a vývojom pevných diskov.

Najlepšie externé disky Western Digital

Porovnali sme množstvo externých diskov Western Digital a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Externé disky Western Digital

Seagate

Ďalšou je spoločnosť Seagate. Je globálnym lídrom, čo sa týka riešení na ukladanie údajov. Vytvára produkty, vďaka ktorým môžeme tvoriť, zdieľať a uchovávať. Nakoľko dopyt po technológiách stále rastie, táto spoločnosť sa naďalej vyvíja.

Najlepšie externé disky Seagate

Porovnali sme množstvo externých diskov Seagate a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Externé disky Seagate

ADATA

Ďalšou veľmi schopnou spoločnosťou je ADATA. Ponúka pamäťové riešenia vrátane USB flash diskov, pamäťových kariet a pevných diskov. Má najviac oceňovaný dizajn svojich produktov.

Najlepšie externé disky ADATA

Porovnali sme množstvo externých diskov ADATA a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Externé disky ADATA

Transcend

Poprednou globálnou značkou digitálneho úložiska sa stala aj spoločnosť Transcend. Vyrába všetky typy pamäťových modulov, digitálnych hudobných prehrávačov, čítačiek kariet či externých pevných diskov.

Najlepšie externé disky Transcend

Porovnali sme množstvo externých diskov Transcend a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Externé disky Transcend

Záver

Ak zvážite všetky tieto parametre, istotne budete mať pri sebe vhodný externý disk, ktorý vás nesklame.