Prečo zálohovať svoje dáta?

Predtým ako ich stratíte, zálohujte si ich

Nechcete predsa prísť o fotky z dovolenky, diplomovú prácu a celoročné účtovníctvo. Alebo áno? Ak sa váš počítač pokazí, môžete prísť o všetky dáta uložené na disku vo vnútri počítača. Okrem vašich dôležitých dokumentov a e-mailov, to budú aj všetky pesničky, videá, filmy, fotky. Všetky tie hodiny práce a spomienky budú stratené.

zálohovanie dát

Čo je zálohovanie?

Mať zálohované dáta znamená, že máte rovnaké dáta uložené na aspoň dvoch fyzicky rozdielnych zariadeniach. Zálohu nemáte, ak súbory sú uložené len na jednom zariadení napríklad na USB kľúči alebo napálené na CD. Je dôležité ich mať na viacerých zariadeniach!

Taktiež je potrebné zálohovať pravidelne. Niektoré súbory stačí raz za mesiac, iné treba každý deň. Je to len na vás na koľko sú pre vás potrebné.

Tiež nemusíte zálohovať všetko, stačí len to, čo chcete zachovať. Je to podobne ako s umývaním zubov, zuby stačí umyť tie, ktoré chceme aby nám ostali.

Kde zálohovať?

Môžete zálohovať na CD alebo DVD médiá, ale to je dosť pomalý a zdĺhavý proces. Ak dát nemáte veľa, potom dobrým riešením je použitie USB kľúča. Prípadne môžete využiť internetové úložisko dát ako napríklad Google Drive, OneDrive, Dropbox a iné. Avšak najlepším zálohovacím médiom je externý disk. Vysoko kapacitné externé disky sú veľmi rýchle a umožňujú, aby ste všetky vaše zálohované dáta mali na jednom mieste.

Použitie zálohovacieho softvéru

Používajte zálohovací softvér pre automatizáciu zálohovania. Pri ručnom zálohovaní môžete urobiť chyby alebo vynechať niečo dôležité. Zálohovací program vytvorí zálohu vašich dát, spoľahlivo a automaticky udržiava záznamy a upozorní vás v prípade akéhokoľvek problému.

Ideálne riešenie

Externý disk Western Digital so zálohovacím programom WD SmartWare je ideálnym riešením pre tých, ktorým záleží na svojich dátach.

 

Na svete existujú dva typy ľudí, tí čo zálohujú a tí čo ešte neprišli o dáta. Do ktorej patríte vy?