Ako vybrať tlačiareň: Sprievodca parametrami, na ktoré sa zamerať

Výber správnej tlačiarne môže predstavovať neľahkú úlohu. Existuje niekoľko typov technológie tlače, ktorá je vhodná pre rôzne potreby. Tlačiarne sa predávajú v rôznych tvaroch a veľkostiach od malých príručných modelov na cesty až po veľké tlačiarne do firmy.

ako vybrať tlačiareň

Ak si chcete vybrať správne, musíte sa rozhodnúť, na aký účel vám bude tlačiareň slúžiť.

Tlačiarne podľa typu

Väčšina kupujúcich začína s výberom tlačiarne na základe typu tlačiarne. Nižšie si niečo povieme o základných typoch tlačiarní, ich výhodách a nevýhodách.

Laserové tlačiarne

Laserová technológia nás sprevádza už niekoľko rokov. Spoločnosť Hewlett-Packard predstavila svoju prvú laserovú tlačiareň v roku 1984. Laserové tlačiarne sa stále tešia veľkej obľube, pretože kombinujú vysokú rýchlosť, mimoriadnu kvalitu tlače pri nízkych nákladoch.

Laserové tlačiarne využívajú fotografický bubon na pritiahnutie elektricky nabitého tonera a prenášajú ho na papier, kde je obraz roztopený pomocou vyhrievaného valca.

Mnohé lacnejšie laserové tlačiarne sú čiernobiele, pričom sú vhodné na tlač textu a jednoduchej grafiky. Ich ceny začínajú od 70 EUR a viac.

Najlepšie laserové tlačiarne

Porovnali sme množstvo laserových tlačiarní a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Laserové tlačiarne

Atramentové tlačiarne

Atramentové tlačiarne prešli za posledných 10 rokov búrlivým vývojom. Dnešné atramentové tlačiarne sú všestranné, pričom si poradia aj s ostrým textom a fotografiami.

Atramentové tlačiarne tlačia pomocou presne riadeného prúdu malých kvapiek atramentu z jednej alebo viacerých farebných náplní na rôzne typy papiera. Každý výrobca používa mierne odlišné techniky, veľkosť kvapôčok, ako aj spôsob, akým sa aplikujú na papier. Hoci sú dnešné atramentové tlačiarne pomerne rýchle, stále nedosahujú rýchlosť, ktoré môže ponúknuť iba laserové modely.

Okrem toho môže atramentová tlač vyjsť pomerne draho. Tento druh tlačiarní je najlepšou voľbou do domácností a malých firiem. Uvítajú ich všetci, ktorí by si z času načas radi tlačili vysokokvalitnú grafiku alebo fotografie. Ceny sa pohybujú od cca 40 EUR za lacnejšie modely.

Najlepšie atramentové tlačiarne

Porovnali sme množstvo atramentových tlačiarní a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Atramentové tlačiarne

Multifunkčné All-in-one zariadenia

Multifunkčné tlačiarne alebo all-in-one sú najobľúbenejším typom tlačiarne vôbec. Kombinujú kopírku, skener, tlačiareň a v niektorých modeloch aj faxové funkcie v jednom zariadení, čo je ideálne pre domáce kancelárie a malé firmy.

Medzi najlepšie modely sa radia tie, ktoré obsahujú plochý skener, USB porty kompatibilné so štandardom PictBridge a slot pre pamäťové karty. Modely s funkciou Autoduplex umožňujú tlačiť obojstranne a automatické podávače dokumentov prídu vhod pri skenovaní, faxovaní a kopírovaní viacstranových dokumentov.

Na trhu sú dostupné laserové aj atramentové verzie. Pred kúpou si opäť treba položiť otázku, aká je vaša priorita tlače.

Laserové multifunkčné zariadenia

Aj keď multifunkčné laserové zariadenia sú doménou kancelárií a firiem, začínajú sa pomaly dostávať aj do domácností. Budú sa vám hodiť, ak tlačíte najmä čiernobiele dokumenty a potrpíte si na rýchlosť tlače. S farebnou tlačou idú náklady hore. Aj keď je cena týchto zariadení vyššia, investícia sa vám čoskoro vráti pri nižších prevádzkových nákladoch. Multifunkčnú laserovú tlačiareň zakúpite od cca 90 EUR.

Najlepšie laserové multifunkčné zariadenia

Porovnali sme množstvo laserových multifunkčných zariadení a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Laserové multifunkčné zariadenia

Atramentové multifunkčné zariadenia

V domácnostiach a malých firmách sú stále obľúbené atramentové multifunkčné zariadenia. Hodia sa vám, ak tlačíte dokumenty v kombinácii s občasnou tlačou grafických a obrazových materiálov. Cena rastie v závislosti od funkcií, kvality tlače a možností manipulácie s papierom. Najlacnejšie multifunkčné atramentové tlačiarne kúpite od cca 45 EUR.

Najlepšie atramentové multifunkčné zariadenia

Porovnali sme množstvo atramentových multifunkčných zariadení a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Atramentové multifunkčné zariadenia

Tlačiareň do domácnosti

Nároky domácností sa líšia. Niekto tlačí rodinné fotografie, niekto má doma študenta, ktorý potrebuje tlačiť veľa dokumentov. Rozhodujte sa podľa ceny tlače a toho, čo je vašou prioritou. Fotografie budú lepšie vyzerať po vytlačení z atramentovej tlačiarne, no náklady na tlač sú drahšie. Ceny atramentových tlačiarní začínajú od 40 EUR.

Ak tlačíte viac čierno - bielych dokumentov a obrazové výstupy iba príležitostne, vyberajte medzi laserovými zariadeniami.

Ich ceny začínajú od 60 EUR, no za tlačiarne s interaktívnymi dotykovými panelmi, webovou konektivitou a inými funkciami si priplatíte. Zvážte tiež využitie skenera, ktorý môže byť nápomocný najmä študentom.

Najlepšie tlačiarne do domácnosti

Porovnali sme množstvo tlačiarní do domácnosti a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Tlačiareň do kancelárie

Malé firmy môžu profitovať z multifunkčných zariadení. Dokážu usporiť veľa miesta a sú dostupné v laserových aj atramentových variantoch. Ich súčasťou býva kopírka, skener a fax. V závislosti od vybraných doplnkových funkcií môžu byť tieto tlačiarne relatívne drahé. V prípade, že už vlastníte samostatný fax alebo skener, zaobstarajte si jednoúčelovú laserovú tlačiareň.

V rámci veľkých organizácií s viacerými pracovnými skupinami dominujú laserové tlačiarne. Tieto robustné zariadenia sú navrhnuté pre prácu s viacerými tlačovými úlohami. Z toho dôvodu majú rýchlejšie procesory, viac pamäte a tlačové hlavy, ktoré dokážu vytlačiť viac ako 35 strán za minútu. Obsahujú možnosť sieťovej tlače, vysokokapacitné tonerové náplne a väčšie vstupné a výstupné zásobníky papiera.

Pre firmy, ktoré pracujú z grafickými a obrazovými výstupmi je alternatívou atramentová tlačiareň. Aj v tomto prípade je väčšina modelov vybavená možnosťou sieťovej tlače a bezdrôtovým pripojením.

Najlepšie tlačiarne do kancelárie

Porovnali sme množstvo tlačiarní do kancelárie a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Akú tlačiareň kúpiť?

Prvá vec, na ktorú pri výbere tlačiarne pravdepodobne narazíte, je dlhý zoznam parametrov. Viete, čo znamenajú skratky dpi a ppm? Nielenže sú všetky tieto údaje mätúce, ale veľakrát nemajú s reálnou prevádzkou nič spoločné.

Rýchlosť tlače

Tento parameter určuje, koľko strán alebo fotografií za minútu (ppm) dokáže tlačiareň vytlačiť. Znie to úplne jednoducho, však? Bohužiaľ, tak jednoduché to nie je.

Na dosiahnutie najrýchlejších možných rýchlostí, výrobcovia testujú používanie základných textových dokumentov na najnižšej kvalite tlače (režim Koncept) na obyčajnom papieri - nie je to presne test z reálneho sveta. Na základe našich skúseností možno očakávať, že sa dá dosiahnuť asi polovica rýchlosti sľubovanej výrobcom.

Rozlíšenie

Ďalším dôležitým parametrom je rozlíšenie. Udáva maximálny počet bodov na palec (dpi), ktoré možno vytlačiť. Napríklad laserová tlačiareň s rozlíšením 600x600dpi určuje štvorcový meter pozostávajúci zo 600 bodov, tak vertikálne, ako aj horizontálne.

V súvislosti s rozlíšením má zmysel spomenúť aj veľkosť kvapôčok meranej v pikolitroch. Kvapôčky 2 pl alebo menšie sú najmenšie, pričom umožňujú tlačovej hlave lepšiu kontrolu nad umiestnením kvapiek, najmä pri vyšších rozlíšeniach.

Výrobcovia však v poslednej dobe čísla o rozlíšení z marketingových dôvodov nafukujú. Uvádzané rozlíšenie často nemá žiadny súvis s vyššou kvalitou tlače. Má však stále výrazný vplyv na kvalitu textu a kriviek, najmä v prípade použitia prémiových typoch papiera. Treba mať vždy na pamäti: čím kvalitnejší papier, o to kvalitnejší výsledok.

tlačiareň náplne

Konektivita

USB je naozaj univerzálnym pripojením súčasnej doby. USB 2.0 port obsahujú všetky dnešné tlačiarne. Niektoré firemné tlačiarne taktiež podporujú tlač prostredníctvom siete s využitím Ethernet kábla s konektorom RJ-45.

Pre ešte lepšiu mobilitu tlače je k dispozícii bezdrôtový spôsob pripojenia pomocou infračerveného rozhrania alebo Wi-Fi. Služba, akou je Google Cloud Print, dočasne umiestňuje súbory, ktoré pripojíte na vlastné servery, a potom odošle dokument do tlačiarne výstup, ktorý vás odpojí od hraníc väzby.

Služba ePrint spoločnosti HP umožňuje tlač fotografií alebo dokumentov z telefónu alebo tabletu. Každá tlačiareň má priradenú unikátnu e-mailovú adresu, na ktorú stačí zaslať e-mail so súbormi, ktoré chcete vytlačiť.

Ak využívate produkty Apple, poobzerajte sa po tlačiarni, ktorá má zabudovanú funkciu AirPrint. Bez akéhokoľvek inštalovania dodatočného softvéru môžete tlačiť súbory zo svojich Apple zariadení.

Procesor a pamäť

V prípade tlačiarní do domácnosti posiela počítač do pamäte tlačiarne v malých paketoch. To znamená, že zvyčajne nezáleží na tom, aký je procesor tlačiarne rýchly alebo koľko pamäte obsahuje.

Firemné tlačiarne, určené pre pracovné skupiny, musia v pamäti držať niekoľko stránok súčasne. Viac pamäte umožňuje tlač viacerých stránok súčasne. Zatiaľ čo pri bežných tlačových úlohách významný rozdiel v rýchlosti neuvidíte, textové dokumenty nepotrebujú veľkú pamäť – v prípade, že tlačíte veľké obrázky alebo veľké grafické súbory, najmä pri vyšších rozlíšeniach, môžete rozdiel v pamäti tlačiarne pocítiť.

multifunkčné zariadenie

Spracovanie papiera

Špecifikácia na manipuláciu s papierom na tlačiarni zahŕňa všetko, od veľkosti a hrúbky rôznych typov papiera až po štandardnú a voliteľnú kapacitu vstupného a výstupného zásobníka.

Vo všeobecnosti všetky atramentové tlačiarne a osobné laserové tlačiarne tlačia na štandardný papier a obálky. Majú vstupné a výstupné zásobníky na minimálne 50 až 100 hárkov papiera.

Mnohé modely zahŕňajú pokročilé funkcie na spracovanie papiera - ako napr. tlač do Tabloid formátu, obojstrannú tlač (tlač na obidve strany) a automatické podávače dokumentov na faxovanie a kopírovanie.

Tlač fotografií

Najväčší rozdiel medzi bežnými tlačiarňami a tlačiarňami na fotografie je počet kaziet a kvalita použitého atramentu. Tlačiarne na fotografie používajú farbivové alebo pigmentové atramenty. Pigmentové sú odolnejšie, nevyblednú ani po rokoch a farby sú stále rovnako saturované ako po vytlačení.

Počet kaziet sa pri profesionálnych tlačiarňach na fotografie môže vyšplhať až na 12, zatiaľ čo v bežných tlačiarňach postačia 4.

Rozlíšenie je pri tlači fotografií dôležité, preto nenechajte trpieť výslednú kvalitu kúpou lacnej tlačiarne s nízkych rozlíšením. Vyberajte si tlačiarne s rozlíšením aspoň 4,800 x 1,200 dpi alebo vyššie.

Inú technológiu využíva termosublimačná tlačiareň, vhodná najmä pre profesionálnych fotografov kvôli svojej odolnosti. Pri tejto metóde tlače sa farba zo špeciálnej fólie vplyvom tepla pomaly prenáša na špeciálny papier.

fotografie

Najznámejšie značky tlačiarní

HP

Doménou značky HP sú atramentové tlačiarne. Aj keď sú drahšie, vo finále ušetríte za tlač materiálov v externých firmách. Ich laserové tlačiarne sú súčasťou mnohých spoločností, tlačia precízne, rýchlo a za dobrú cenu. Zaujímavou a štýlovou radou tlačiarní je HP Sprocket, ktoré sú minimalistické a umožňujú tlač fotografií priamo zo smartfónu.

Najlepšie tlačiarne HP

Porovnali sme množstvo tlačiarní HP a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Canon

Značka Canon je špičkou v laserových tlačiarňach. Prekonávajú konkurenciu rýchlosťou tlače vo farebnej aj čiernobielej verzii. Veľkou výhodou pri laserových tlačiarňach sú nízke prevádzkové náklady.

Najlepšie tlačiarne Canon

Porovnali sme množstvo tlačiarní Canon a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Epson

Japonská firma Seiko-Epson bola založená v roku 1942. Epson je známy svojou vysokou kvalitou tlače grafiky a obrazových materiálov. Multifunkčné zariadenia pripravia rýchle kópie a skeny dokumentov. Zaujímavou radou tlačiarní je Ecotank Supertank, ktorá nahrádza klasické kazety. Namiesto nich má tlačiareň malé nádobky, kde farbu dopĺňate z fľašky. Vydrží dlhšie a šetrí tak náklady na tlač.

Najlepšie tlačiarne Epson

Porovnali sme množstvo tlačiarní Epson a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Lexmark

V roku 2012 spoločnosť ohlásila, že prestáva vyrábať svoju atramentovú produktovú radu a o rok neskôr predala know - how a patenty spoločnosti Funai. Tlačiarne Lexmark sú cenovo dostupné, no pred kúpou si prepočítajte cenu za tlač. Sú vhodné pre domácnosti a malé firmy, ktoré v multifunkčných zariadeniach nájdu všetky dôležité funkcie (skener, kopírku, fax) a rôzne spôsoby konektivity.

Najlepšie tlačiarne Lexmark

Porovnali sme množstvo tlačiarní Lexmark a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Brother

Ďalšia japonská spoločnosť, ktorá sa okrem tlačiarní venuje veľkých manufaktúrnych strojov. V portfóliu firmy nájdeme riešenie pre kancelárie, kde sa tlačia tisícky dokumentov a tiež pre domácnosti. Spoločný menovateľ je šetrenie nákladov v dlhodobom horizonte, pretože náplne do tlačiarní Brother patria medzi lacnejšie. Odráža sa to, samozrejme, na vyššej kúpnej cene. Ak plánujete tlačiť veľké objemy dokumentov, modely značky Brother by ste mali zaradiť do vášho hľadáčika.

Najlepšie tlačiarne Brother

Porovnali sme množstvo tlačiarní Brother a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Zhrnutie

Nájsť správnu tlačiareň vôbec nie je zložité. Na úvod si nastavte svoj rozpočet a premyslite si svoje priority.

Na tlač dokumentov, pre firemné účely a čiernobielu tlač sa rozhliadajte v laserových modeloch. Atramentové tlačiarne sú zasa vhodné na grafické výstupy. Investícia do tlačiarne je jedna časť.

Druhá časť sú náklady na tlač, ktoré môžu kúpu v budúcnosti výrazne predražiť. Zvoľte si niekoľko favoritov, prepočítajte si cenu za tlač a vyberte svojho víťaza.

Sme vám k dispozícií v prípade akýchkoľvek otázok o parametroch a výbere tlačiarní.