Ako vybrať správny projektor

Ak potrebujete obraz s veľmi veľkou uhlopriečkou, najideálnejším riešením je projektor. Časy, kedy boli veľmi drahé a dostupné len pre firmy a inštitúcie, sú už dávno preč, a preto sa tieto zariadenia čoraz viac rozširujú vo všetkých sférach.

ako vybrať projektor

Ako medzi nimi vybrať ten ideálny a za čo najlepšiu cenu podľa vašich špecifických požiadaviek a predstáv?

Čo ovplyvňuje výber projektora?

V samotnom úvode by ste si mali položiť otázku: „Za akým účelom chcem projektor použiť?“ a vyberať podľa nej všetky rozhodujúce parametre. Na prezentáciu pred plnou sálou ľudí za bieleho dňa totiž budete potrebovať projektor z úplne inej kategórie, ako keby ste plánovali pozerať filmy s členmi rodiny v zatemnenej miestnosti.

Ak sa zameriate na tie správne vlastnosti, budete s novým projektorom spokojnejší, ušetríte na funkciách, ktoré nepotrebujete a zároveň sa môžete vyhnúť chybám spojeným s používaním tejto technológie.

Projektor na držiak alebo do vrecka?

Ešte pred niekoľkými rokmi by táto otázka vôbec nebola aktuálna. Dnes si však nie je problém zaobstarať projektor, ktorý je prenosný a vďaka svojím rozmerom ho dokonca zmestíte do vrecka.

Ak je pre vás zaujímavý práve tento spôsob použitia, vyberajte z kategórie s príznačným názvom „pocket projector“, respektíve „portable projector“. Ide o ideálnu voľbu napríklad vtedy, ak prezentujete pred malými skupinami ľudí, pričom často meníte miestnosti.

V takom prípade projektor zaujme a dosiahnete lepšie vlastnosti, ako keby ste prezentovali z laptopu alebo prenosného displeja.

mini projektor

Aj tu však narazíte na niekoľko obmedzení. V prvom rade si je potrebné uvedomiť, že prenosný projektor bude vždy dosahovať horšie vlastnosti ako bežný projektor za rovnakú cenu. Miniaturizácia sa odráža napríklad na nižšej svietivosti, menšom rozlíšení, horšom kontrastnom pomere a nemôžete očakávať ani obrovské uhlopriečky obrazovej plochy. Lampa zároveň odoberá veľké množstvo energie z batérie, preto výdrž prenosných projektorov v závislosti od konkrétneho modelu nepresahuje 3 hodiny.

Ak ale plánujete projektor používať v jednej miestnosti, určite siahnite po tradičnom riešení. V takom prípade je rozhodujúca jeho poloha.

Kde a v akej miestnosti bude projektor umiestnený?

Dôležitá je najmä vzdialenosť od steny alebo plátna, na ktoré budete premietať a veľkosť projekčnej plochy.

V praxi sa stretnete s pojmami ako maximálna a minimálna uhlopriečka obrazu, zatiaľ čo projekčnú vzdialenosť môžete nájsť zapísanú napríklad v tvare: menej ako 1 m, 1 m - 1,99 m, 2m - 3m. Je to spôsobené optickými vlastnosťami projektora a jeho obmedzenými schopnosťami zaostriť.

V praxi to znamená, že čím ďalej je projektor umiestnený od plátna, tým väčší môže byť premietaný obraz. Jeho veľkosť sa naopak s priblížením znižuje a pri minimálnej projekčnej vzdialenosti je projektor schopný zobraziť ostro len najmenšiu uvedenú uhlopriečku obrazu.

projektor miestnosť

Ak ale nutne potrebujete dosiahnuť obrovskú projekčnú plochu a projektor musí byť osadený v jej bezprostrednej blízkosti, môžete siahnuť po laserovej technológii.

Zariadenie, využívajúce jej benefity, sa môže nachádzať aj niekoľko centimetrov od plátna a vytvorí úžasný obraz, pričom nebudú žiadnym spôsobom narušené jeho vlastnosti ako farebnosť, jas a kontrast. S lampou sa to však dosiahnuť nedá.

Za bežných okolností teda umiestnite projektor nad projekčnú plochu do vzdialenosti podľa technických špecifikácií a toho, akú uhlopriečku obrazu chcete dosiahnuť. Na trhu je dnes k dispozícii množstvo držiakov, vďaka ktorým môžete pevne uchytiť projektor na stenu.

Projektor s vysokým alebo nízkym jasom?

V tomto prípade sa rozhodnite podľa dvoch hlavných kritérií, ktoré spolu úzko súvisia.

Prvým z nich je úroveň svetla v miestnosti a možnosť ju regulovať. Silnejšie zdroje svetla vždy zabraňujú pozorovaniu tých slabších, preto za denného svetla nie je možné vidieť hviezdy. Rovnako to platí aj s premietaným obrazom u projektorov.

Nižšie úrovne jasu zvoľte len za predpokladu, že v miestnosti viete zabezpečiť úplnú tmu a svetlo z projektora nebude ničím rušené. Vyššiu svietivosť budú mať naopak projektory, od ktorých sa očakáva plné nasadenie za denného svetla.

Druhým kritériom je obsah zobrazovania. Ak chcete na projektore premietať texty, napríklad prezentácie, grafy alebo tabuľky, určite siahnite po vyššej svietivosti. Na druhej strane, domáce kino si vystačí aj s lacnejším projektorom, ktorý nebude dosahovať prelomové úrovne jasu.

V hardwarovej špecifikácii je svietivosť vždy uvedená v lúmenoch, konkrétne ANSI lm, pričom je na výber z jej širokého rozpätia.

projektor

Do 1000 ANSI lm je jas vhodný len na bežné použitie v domácnosti. V noci v dobre zatemnenej izbe si tak môžete vychutnať film alebo seriál bez najmenších problémov. Kvalita obrazu a detaily pritom závisia od toho, či je v miestnosti naozaj tma. Rozhodujúci môže byť aj fakt, že u projektorov s nižšou svietivosťou vydrží lampa omnoho dlhšie, a preto sú po finančnej stránke menej náročné na údržbu.

Modely so svietivosťou 1500 ANSI lm sú stále vhodné len do domáceho kina, avšak už im postačuje prítmie. Po takomto projektore siahnite v prípade, že máte limitovaný rozpočet, ale neradi sledujete filmy v úplnej tme.

S hodnotami 2000 až 3000 ANSI lm a viac sa stretneme napríklad v triedach, kde sú využívané počas vzdelávania. S veľkou obľubou ich nasadzujú aj firmy, pretože dosahujú optimálny pomer ceny a vlastností. Sú ideálnou voľbou pre stredne veľkú miestnosť a nerobí im problém ani denné svetlo, ak si nepotrpíte na excelentnom farebnom podaní a vysokej úrovni detailov.

To pri bežnom osvetlení dosiahnete až s projektormi nad hranicou 3000 ANSI lm. Svoje uplatnenie nájdu tam, kde sa vyžaduje obrovská obrazová plocha a vysoká úroveň detailov. S takýmito projektormi sa môžeme stretnúť napríklad v posluchárňach, na koncertoch a dokonca aj v menších kinách.

Používané technológie a ich klady a zápory

Projektory je možné rozdeliť aj podľa toho, akým spôsobom premietajú obraz, pričom obe technológie majú svoje klady a zápory.

DLP

DLP pracujú na princípe odrážania svetla miniatúrnymi zrkadlami. Každé zrkadlo predstavuje jeden pixel a v závislosti od toho či a do akej miery farbu odrazí, sa skladá výsledný obraz.

Pri lacnejších jednočipových modeloch je zdrojom farieb rýchlo sa točiaci farebný disk. Drahšie a sofistikovanejšie trojčipové DLP projektory využívajú jeden čip pre každú farbu z RGB spektra.

Najväčšou výhodou tejto technológie je nadštandardná kvalita premietaného obrazu. Vyznačuje sa vynikajúcim kontrastom, živými hlbokými farbami, vysokým jasom a verným podaním.

Trojčipové DLP projektory sa dokonca používajú aj v profesionálnych kinách. Pokročilý hardware je však náročný, a preto sú rozmerné, náročnejšie na chladenie, a teda hlučnejšie a v neposlednom rade aj drahšie.

Výrazne vyššia cena sa však neprejaví len pri kúpe, ale aj počas používania. Lampa totiž nevydrží dlho a jej výmena je finančne náročnejšia.

LCD technológia

LCD technológia využíva premietanie svetla cez tri vrstvy kryštálov. Hoci v kvalite obrazu nedosahuje také výsledky ako DLP, pre bežného používateľa bude viac než dostatočná.

LCD projektory sa pohybujú v nižších cenových kategóriách a keďže lampa vydrží výrazne dlhšie, aj ich náklady za údržbu sú nižšie. Ide o ideálnu voľbu pre užívateľov, ktorí pred špičkovým obrazom uprednostnia dobrý pomer ceny a vlastností.

Životnosť lampy

Ako už bolo spomenuté, ide o veľmi dôležitý faktor ovplyvňujúci výdavky spojené s projektorom. Mali by ste si preto všímať, akú má lampa priemernú životnosť a koľko stojí jej výmena.

U projektorov s najvyšším jasom je nutná výmena už po 3 000 hodinách, zatiaľ čo menej náročný projektor v úspornom režime môže s tou istou lampou fungovať až 15 000 hodín. Trvácnosť lampy u priemerného projektora sa však bude nachádzať približne medzi týmito dvoma hodnotami.

Určite si nezabudnite vyhľadať aj cenu novej lampy, ktorá závisí od konkrétneho modelu.

Kontrastný pomer

Čím vyšší kontrastný pomer má projektor, o to viac dokáže zobraziť v obraze detailov. Dá sa povedať, že projektory s vyšším kontrastným pomerom si zachovávajú lepšiu kvalitu premietaného obrazu aj keď je v miestnosti svetlo.

projektor na strope

Rozlíšenie a pomer strán

Hoci sa dá pomer strán zmeniť v nastaveniach každého projektora, vždy to spôsobí deformáciu obrazu alebo zníženie rozlíšenia. Ak chcete dosiahnuť ideálne vlastnosti obrazu, zvoľte vždy projektor so základným pomerom strán, ktorý budete aj reálne používať.

Pomer 4:3 s obľubou používajú najmä firmy. Pri prezentáciách a zobrazovaní rôznych dát sa totiž na plochu s týmto pomerom zmestí najviac údajov.

16:9 je zase ideál na pozeranie filmov. Tie sú totiž v tomto pomere natočené a zabezpečí tak najlepší akčný zážitok. Ak plánujete projektor používať práve na tento účel, môžete siahnuť aj po modeli s pomerom strán 16:10. Strata v rozlíšení nebude tak výrazná a ušetríte nemalé množstvo financií. Tento formát bol pôvodne navrhnutý pre firmy kvôli používaniu dvoch aplikácií súčasne.

Podľa pomeru strán následne vyberte rozlíšenie. Samozrejme platí, že projektor s vyšším rozlíšením bude mať aj vyššiu cenu. Na obraze sa to prejaví lepšou ostrosťou obrazu.

Projektory s najnižším rozlíšením môžu mať pri veľkých projekčných plochách viditeľný raster, a preto sú vhodné len pre nenáročných používateľov.

  • SVGA - 800x600 - 4:3
  • WVGA - 800x480 - 5:3
  • XGA - 1024x768 - 4:3
  • HD2 - 1280x720 - 16:9
  • WXGA - 1280x800 - 16:10
  • SXGA+ - 1400x1050 - 4:3
  • UXGA - 1600x1200 - 4:3
  • FullHD - 1920x1080 - 16:9
  • 2K - 2048x1080
  • 4K - 4096x2160

Doplňujúce faktory

Po zvážení všetkých spomenutých špecifikácií si z úzkeho kruhu kandidátov môžete vybrať prihliadnutím na ďalšie vlastnosti. Podľa toho, aké zariadenia chcete k projektoru pripájať, zistite, či vám vyhovuje výbava portov.

Projektory môžu byť tiež vybavené funkciou na automatickú reguláciu jasu podľa osvetlenia prostredia alebo možnosťou voľby spomedzi rôznych farebných režimov.

Najznámejšie značky projektorov

Epson

Epson patrí medzi najväčších svetových producentov projektorov. Vo svojom portfóliu má spoľahlivé biznis projektory s vysokou svietivosťou, a tiež projektory na domáce kino s rôznymi typmi rozlíšenia či kvalitné laserové projektory. Záleží len na vašich rozpočtových možnostiach a miestnosti, kde sa bude projektor využívať.

Najlepšie projektory Epson

Porovnali sme množstvo projektorov Epson a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

BenQ

Taiwanská značka používa vo svojich projektoroch takmer výlučne DLP technológiu. Medzi modelmi nájdete malé prenosné projektory, a tiež zariadenia s vysokou svietivosťou na premietanie počas jasného dňa. Spoločný znak projektorov je veľmi dobrý pomer ceny a technických parametrov.

Najlepšie projektory BenQ

Porovnali sme množstvo projektorov BenQ a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Acer

Projektory Acer zvládajú každodenné používanie vo firmách či školách, majú vysokú svietivosť a dlhú výdrž lampy. Skvelý filmový zážitok si užijete s projektormi na domáce kino, najmä z rady VL7 Ultra HD, vďaka miliónom jasných farieb.

Najlepšie projektory Acer

Porovnali sme množstvo projektorov Acer a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Záver

Odporúčame pozrieť sa aj na hodnotenia a skúsenosti predchádzajúcich majiteľov, ktoré vám prezradia, ako projektor funguje v praxi a prípadne odhalia niečo, čo mohol výrobca zatajiť - napríklad hlučné ventilátory alebo zle fungujúci diaľkový ovládač.

Aj keď každý má na projektor iné požiadavky, ak budete postupovať podľa tohto článku, určite nebudete sklamaní. V prípade, že niektorým parametrom nerozumiete a potrebujete poradiť, kontaktujte nás.