Ako zistíte, ktorá kamera je pre vás najvhodnejšia?

Máte na starosť nahrávanie firemných videí pre vášho zamestnávateľa? Zakladáte si vlastný kanál na YouTube? Ste fotograf, ktorý sa snaží začať natáčať aj videá? Nech máte akýkoľvek dôvod na kúpu digitálnej kamery, pomôžeme vám s jej výberom.

Na trhu je toľko možností, ktoré vás môžu ohromiť. Ako si ale vybrať tú najlepšiu pre produkciu vášho videa? Namiesto výberu konkrétnej kamery je lepšie sa najskôr rozhodnúť, aký typ potrebujete. Pozrime sa teda na to.

ako vybrať kameru

Typy videokamier

V prvom rade sa pozrieme na typy videokamier. Ak chcete lepšiu kvalitu a viac možností, zvážte model v plnej veľkosti. Nie sú také veľké ako ich predchádzajúce modely. Ak potrebujete menšiu a prenosnejšiu kameru, viete si zohnať množstvo akčných kamier, ktoré majú približne polovičnú veľkosť bežných vreckových videokamier.

Kompletné digitálne videokamery

Na rozdiel od analógových videokamier vám digitálne umožňujú robiť s videom oveľa viac ako len prehrávanie na televízii. Pomocou počítača viete upravovať hudbu a prehrávať si videá na počítači alebo na DVD či Blu-ray prehrávači.

Na internete nájdete mnoho softvérových nástrojov na úpravu videa. Tie vám umožnia kombinovať video aj s digitálnymi fotografiami, grafikou či textom. Väčšina videokamier s plným rozlíšením má aspoň 10-násobný optický zoom. Niektoré dokonca aj 50-násobný.

Pri maximálnom zväčšení vám väčšina videokamier vytvorí nie práve kvalitné video. Je to kvôli chveniu ruky alebo iným faktorom. Našťastie, väčšina z nich má stabilizátor obrazu. Všímajte si, ktoré ho majú.

Na mnohých HD videokamerách s plným rozlíšením máte aj výstup HDMI, čo je najlepší spôsob pripojenia k televízií alebo k počítaču.

kamera canon

Akčné kamery

Ak chcete kameru, ktorá je kompaktnejšia ako model s plným rozlíšením, mali by ste zvážiť akčnú kameru ako napríklad GoPro. Takéto modely sú veľmi malé a ľahké. Sú určené pre ľudí, ktorí sa venujú vonkajším športom a aktivitám ako je cyklistika, surfovanie či snowboarding.

Z dôvodu ich kompaktnej veľkosti môžu chýbať funkcie ako hľadáčik alebo LCD. Avšak väčšina z nich má robustné a vodotesné puzdro alebo odnímateľné puzdro a držiaky na uchytenie kamery na helmu alebo iný predmet.

gopro hero 6

Nákupné tipy pri výbere správnej videokamery

Správne funkcie kamery sú dôležité. Aké to ale sú a na čo si treba dať pozor? Pozrieme sa na pár nákupných tipov, ktoré sme si pre vás pripravili.

  1. Zvážte typ, veľkosť, hmotnosť, ovládacie prvky a funkcie. Kamera by mala byť vhodná pre vašu ruku a pohodlná na používanie. Väčšina je navrhnutá tak, aby boli najčastejšie používané ovládacie prvky ľahko dostupné. Uistite sa, že ovládacie prvky sú pohodlné a že môžete bez problémov meniť záznamové médium a vybrať batériu. Niektoré modely zahŕňajú aj funkcie Wi-Fi.
  2. Skontrolujte displej a zobrazenie. Niektoré zobrazenia na modeloch s plnou veľkosťou trpia príliš veľkou svetelnosťou, takže je ťažké ich používať vonku pri jasnom slnku. V plnom rozsahu slnečného svetla sa výkon sledovania od modelu k modelu značne líši.
  3. Zamyslite sa nad osvetlením. Nebudete predsa vždy natáčať pri jasnom svetle. Použitím predvoleného režimu sa modely líšia kvalitou pri snímaní v tmavom svetle. Väčšina HD videokamier s plným rozlíšením zachytáva pri slabom osvetlení ​​menej kvalitné video. Niektoré mali, naopak, vynikajúcu kvalitu. Samozrejme, mnohé videokamery majú nastavenia, ktoré môžu zlepšiť ich výkon.
  4. Takisto sa zamerajte na kvalitu zvuku. Zistite, ako presne zabudovaný mikrofón zaznamenáva zvuk a či zvukový súbor neobsahuje hluk alebo šum. Akčné kamery často postrádajú slušnú kvalitu zvuku. Niekoľko pokročilých modelov však obsahuje konektor na používanie externého mikrofónu, ktorý môže kvalitu zvuku zlepšiť.
  5. Ďalším významným parametrom je formát záznamu. Formát nahrávania, ktorý si vyberiete, určuje nielen to, koľko miniete na pamäťové médiá, najčastejšie pamäťovú kartu. Určuje aj, koľko nahrávacieho času budete mať k dispozícii. Väčšina modelov ponúka niekoľko formátov nahrávania a niekoľko možností rozlíšenia. Ale vo všeobecnosti existuje kompromis: Formáty lepšej kvality a vyššie nastavenie rozlíšenia vám poskytnú kratšie časy nahrávania.

Interná a externá pamäť videokamier

Štandardný formát ukladania videí je flash pamäť. Väčšina videokamier ukladá video na pamäťové karty Secure Digital (SD, SDHC, SDXC), micro Secure Digital (microSD, microSDHC, microSDXC), Memory StickMemory Stick Micro. Veľkosť videa, ktorú môžete nahrávať v najvyššej kvalite, závisí od kapacity karty. Tá sa môže pohybovať od 8 GB do 256 GB alebo viac.

Niektoré videokamery obsahujú nevyberateľný pamäťový čip pre interné ukladanie s kapacitou od 8 GB do 96 GB. Niektoré modely obsahujú pamäťovú kartu aj internú flash pamäť. Bez ohľadu na typ videokamery, ktorý si kúpite, po zachytení videa budete musieť preniesť video na pevný disk počítača, aby ste ho mohli uložiť alebo upraviť.

Rozlíšenie

Takmer všetky novšie videokamery zachytia video s vysokým rozlíšením. Dokonca aj modely s nižším výkonom (s rozlíšením 1280 x 720 pixelov alebo 1920 x 1080 pixelov pri rôznych rýchlostiach snímania).

Nakoľko rastie počet zariadení, ktoré zachycujú HD video, napríklad zrkadlovky, tablety či mobilné telefóny, počet HD modelov v plnej veľkosti klesá. Na trhu sa však objavujú 4K videokamery. Hlavný rozdiel medzi 4K videokamerou a HD videokamerou je rozlíšenie, ktoré snímajú.

  • 4K rozlíšenie kamery je 3840x2160 pixelov (Ultra HD)
  • rozlíšenie HD videokamery je 1920x1080 pixelov (Full HD) alebo 1280x720 pixelov (HD)
  • rozlíšenie štandardnej kamery je na porovnanie 720x480 pixelov

HD nahrávky zaberajú oveľa viac miesta ako štandardné video. Znamená to, že pri rovnakej internej pamäti urobíte menej videí. Niektoré formáty, ktoré zaznamenávajú v kvalite HD, napríklad AVCHD, potrebujú na prehrávanie nahrávok hardvér s podporou HD ako napríklad prehrávač diskov Blu-ray.

Aj niektoré akčné kamery dokážu zachytiť video s rozlíšením HD. Dokonca aj v 1080i, ale komprimujú kvalitu videa inými spôsobmi, ako sú nižšie frekvencie snímok.

kamera sony

Značky videokamier

Trhu s videokamerami dominuje hneď niekoľko značiek. Ide o spoľahlivé značky s dlhoročnou tradíciou, ktoré sa neustále snažia o výrobu a vývoj lepších elektronických zariadení.

Sony

Japonská spoločnosť Sony dominuje trhu s videokamerami a ponúka širokú škálu modelov. Zameriava sa na výrobu elektroniky ako sú televízie, herné konzoly, mobilné telefóny a multimédiá, ďalej na videohry a zábavný priemysel. Považujú ju za jednu z najlepších výrobcov elektroniky na trhu.

Canon

Japonská spoločnosť Canon je kľúčovým hráčom na trhu s videokamerami. Je popredným svetovým výrobcom optických prístrojov ako sú fotoaparáty, tlačiarne, skenery či ďalekohľady. Ich modely majú vysoké rozlíšenie a väšina z nich ponúka aj Wi-Fi pripojenie.

Panasonic

Ďalšou japonskou firmou je Panasonic. Najskôr bola táto značka výrobom reproduktorov. Dnes vyrába, vyvíja a predáva spotrebnú elektroniku ako napríklad televízory, DVD prehrávače, audiovizuálnu techniku a mnoho ďalšieho.

Ďalšie značky

Veľmi obľúbenou značkou je aj GoPro. Ide o americkú firmu, ktorá vyrába odolné videokamery určené extrémnym športovcom, ale poteší aj nielen športovcov. Ďalšou spoločnosťou, ktorá vyvíja a vyrába kamery, je juhokórejská spoločnosť Samsung. Okrem kamier vyrába aj ďalšiu elektroniku ako televízory či mobilné telefóny.

Spoločnosť Victor Company of Japan, vystupujúca pod značkou JVC, je v súčasnosti jednou z najväčších mediálnych korporácií na svete. Tento japonský výrobca sa zameriava na audiovizuálne spotrebiče, počítačové komponenty a IT zariadenia.

Zhrnutie

Pri výbere tej správnej videokamery si treba položiť viacero otázok. Aké videá chcete robiť? Aké vybavenie už máte? Ak si napríklad chcete prehliadať videá vo vašom počítači či na televízii, uistite sa, že bude videokamera kompatibilná s vašimi zariadeniami.

Nastavenie rozpočtu je takisto dôležité. Nezabudnite, že možno budete potrebovať nahrávacie pásky, pamäťové karty alebo batérie navyše. Zistite, aký je váš cenový rozsah, ktorý môžete zvládnuť.

Zistite, ktoré funkcie sú pre vás najužitočnejšie a riaďte sa nimi. Prečítajte si recenzie používateľov a prehľady zákazníkov. Zistíte, čo hovoria o kamere, ktorá vás zaujíma.

Okrem funkcií a ceny fotoaparátu je pri výbere digitálnej videokamery niekoľko ďalších parametrov, na ktoré je dobré sa zamerať. Popremýšľajte o príslušenstve ako sú batérie, prenosné puzdrá alebo statívy. Nakoniec si nezabudnite naštudovať technické špecifikácie ako rozlíšenie či kapacitu pamäte.