Ako si vybrať vhodné smart hodinky?

Od veľkých mien ako Apple a Samsung až po tradičné značky hodiniek ako Fossil. Desiatky firiem sa zaoberajú vývojom a výrobou smart hodiniek. Niektoré majú rôzne aplikácie a upozornenia, s ďalšími môžete dokonca aj odpovedať na správy či telefonovať.

Hoci sa funkcie a vzory rôznych smart hodiniek navzájom líšia, to hlavné, vďaka čomu sú tak príťažlivé je to, že vám môžu ušetriť čas. Či už chcete rýchlo skontrolovať prichádzajúce správy, alebo ovládať hudbu, stačí sa vám pozrieť na zápästie. Ako sa však rozhodnúť, ktoré smart hodinky vám vyhovujú? Ktoré sú pre vás tie najvhodnejšie?

ako vybrať smart hodinky

Tipy pre správny výber smart hodiniek

Ak nemáte čas na obšírne príručky, v ktorých sa ťažko vyznať, máme tu zhrnutie tých najdôležitejších parametrov, ktoré je potrebné zvážiť skôr, než si kúpite smart hodinky.

Kompatibilita

Nekupujte smart hodinky bez toho, aby ste sa uistili, že budú fungovať s vaším smartfónom. Napríklad hodinky Apple pracujú iba s iPhonom. Hodinky Samsung budú pracovať s telefónmi so systémom Android aj iOS, ale s menším počtom funkcií, ako keď ich používate s telefónom značky Samsung.

Hodinky s operačným systémom Android budú vedieť pracovať aj s iPhonom, ale mnohé funkcie, ako napríklad pridávanie aplikácií, nemusia byť k dispozícii, ak ich prepojíte so zariadeniami so systémom iOS.

smart hodinky porovnanie

Displej

Takmer všetky dostupné smart hodinky používajú farebnú obrazovku LCD alebo displej OLED, ktorý umožňuje zobrazovať fotografie, aplikácie a iný obsah v bohatších a jasnejších farbách. Kompromisom je kratšia životnosť batérie, ale výrobcovia smart hodiniek stále zlepšujú výkon svojich zariadení.

Farebné zobrazenia využívajú toľko energie, že veľa hodiniek vypína obrazovky počas spánku. Nemôžete tak dokonca ani len vidieť čas bez toho, aby ste hodinky “prebudili”.

V súčasnosti sa na trhu s OLED displejmi vyvinuli i varianty AMOLED, POLED a PMOLED. Využívajú ich spoločnosti ako LG Displays a Samsung.

Napríklad značka Samsung vyrába zakrivené AMOLED displeje. LG Displays sa zasa špecializujú na výrobu POLED displejov.

Čo tieto značky ale vlastne znamenajú? OLED využíva technológiu organických diód emitujúcich svetlo. Tieto malé súčiastky sa rozsvietia, akonáhle sa na ne aplikuje prúd. POLED displeje sú rovnaké ako OLED, ale majú pridaný plastový substrát. Podkladom pre AMOLED je pevné sklo.

Mierne rozdiely majú aj v jase či vo farebnosti. POLED sa dá perfektne tvarovať, a tak možno bez problémov docieliť ohnutého displeja.

smart hodinky displej

Ovládanie

Väčšinu smart hodiniek ovládate pomocou dotykového displeja. Niektoré z nich majú aj postranné tlačidlá, prípadne viete prepínať medzi aplikáciami rýchlym pohybom vášho zápästia.

Každý výrobca sa snaží svoje smart hodinky nejakým spôsobom odlíšiť od konkurencie. Pridávajú si tak do nich rôzne ovládacie mechanizmy. Smart hodinky Apple sú známe svojím kolieskom na strane displeja. Ak ho stlačíte, funguje ako tlačidlo. Ak ním otáčate, funguje ako zoom. Dokonca rozpozná rozdiel medzi klepnutím a dlhým stlačením.

Samsung má zasa na niektorých svojich modeloch otočný rám, ktorým keď otáčate, viete si prepínať medzi aplikáciami a funkciami hodiniek.

Upozornenia

Každé dobré smart hodinky vás upozornia na prichádzajúce hovory, e-maily a textové správy rýchlym vibrovaním na zápästí. Pomôže vám to skontrolovať, či je potrebné okamžite odpovedať. V tomto prípade je dobré zamerať sa na integráciu sociálnych sietí pre upozornenia zo stránok ako sú Facebook, Instagram či Twitter.

Niektoré smart hodinky ponúkajú viac možností prispôsobenia. Majú aplikácie, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa a vybrať si, ktoré upozornenia sa dostanú do vašich smart hodiniek.

smart hodinky test

Aplikácie a fitness funkcie

Kategória smart hodiniek dozrieva a niektoré modely majú teraz stovky alebo dokonca tisíce aplikácií. Zatiaľ najbohatší zoznam aplikácií, s viac ako 20 000 dostupnými, majú hodinky značky Apple. Niektoré Android smart hodinky nemusíte pripojiť k telefónu, aby ste si na ne nainštalovali aplikácie. Viete si ich nainštalovať priamo cez ne.

Žijete aktívnym životom a smart hodinky chcete mať k dispozícii hlavne vďaka ich fitness aplikáciám? Funkcie ako krokomer, GPS či merač tepovej frekvencie vás v tom prípade isto potešia. Väčšina smart hodiniek je vybavená pohybovými senzormi, ktoré merajú vašu aktivitu. Majte však na pamäti, že napríklad používanie GPS bude mať významný vplyv na výdrž batérie.

Výdrž a nabíjanie batérie

Väčšina smart hodiniek s farebnými obrazovkami má tendenciu vydržať len jeden až dva dni, niekedy dokonca menej ako jeden deň. Treba si preto zvážiť, ako často ste ochotní pripojiť hodinky na nabíjanie.

Batéria hodiniek s hlasovými funkciami tiež nevydrží extra dlho, keď ich používate ako telefóny, ale to sa dá očakávať. Väčšina smart hodiniek využíva bezdrôtové nabíjanie, ktoré je výhodné. Nemusíte zariadenie pripájať priamo na nabíjačku. Namiesto toho ho položíte priamo na nabíjaciu podložku.

najlepšie smart hodinky

Celkový dizajn

Čo sa týka dizajnu smart hodiniek, v ponuke je naozaj množstvo variácii. Elegantné, športové, akékoľvek si budete želať. Pri výbere odporúčame zistiť si, či majú smart hodinky vymeniteľný remienok. Na niektorých typoch smart hodiniek si viete vymeniť dokonca aj ciferník. Každý deň tak môžete mať akoby iné hodinky.

Ak ich chcete nosiť dennodenne, uistite sa, že sú pohodlné. Aj keby ste zrovna nešli navštíviť predajňu so smart hodinkami. Pomocou recenzií a obrázkov viete zistiť, aké budú na pocit.

Značky

Medzi najvyhľadávanejšie značky smart hodiniek patria jednoznačne Apple, Samsung, Garmin a TomTom.

Apple

Ako sme už vyššie spomínali, smart hodinky značky Apple pripojíte len k iOs. Dokážu presne merať tep srdca a prebehnutú či prejdenú vzdialenosť, a to iba pomocou senzorov. Väčšinou sú vyrábané z veľmi ľahkých materiálov.

Najlepšie smart hodinky Apple

Porovnali sme množstvo smart hodiniek Apple a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Samsung

So Samsungom to budete mať jednoduchšie. Kompatibilný je s operačným systémom Android aj iOS. Vďaka otočnému rámu, s ktorým si prepínate medzi aplikáciami, si toľko neušpiníte displej. Ďalšou výhodou je aj nabíjanie. Stačí ich dať na magnetickú nabíjačku a začnú sa nabíjať.

Najlepšie smart hodinky Samsung

Porovnali sme množstvo smart hodiniek Samsung a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Garmin

Ďalšou značkou s dlhoročnými skúsenosťami je Garmin. Ich smart hodinky ponúkajú množstvo športových funkcií, dokonca pre konkrétne športy. V ponuke majú množstvo športových aj elegantných remienkov. Nechýba GPS a aplikácie, v ktorých si viete pozrieť svoje štatistiky.

Najlepšie smart hodinky Garmin

Porovnali sme množstvo smart hodiniek Garmin a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

TomTom

Ak ste športovec či dobrodruh, ideálne sú pre vás aj smart hodinky značky TomTom. Okrem bežných módov ako beh či bicykel majú v ponuke rôzne aplikácie, ktoré vám merajú aktivitu. GPS je samozrejmosť a majú aj veľkú výdrž batérie. Pri tých drahších kusoch máte aj prehrávač hudby či snímač tepu.

Záver

Tak ako? Bude pre vás teraz ľahšie orientovať sa na trhu so smart hodinkami? Dúfame, že áno.