Aké parametre si treba všímať pri výbere mobilného telefónu?

Pomaly povinnou výbavou dnešnej doby je mobilný telefón. V modernej spoločnosti majú telefóny už aj deti a niektorí dospelí majú hneď aj viacero. Využívame ich na súkromné účely na kontakt s blízkymi, na firemné účely, na počúvanie hudby, sledovanie videí či hranie hier.

Možností na ich využitie je veľa a mobilných telefónov na trhu ešte viac. Ako si vybrať ten najvhodnejší práve pre nás? Aké parametre si musíme všímať, aby sme boli spokojní?

ako vybrať mobilný telefón

Sprievodca výberom mobilného telefónu

Pri výbere mobilného telefónu by sme sa mali zamerať na naše vlastné očakávania. Najskôr si zistite, aké parametre požadujete. Podľa toho si ďalej vyberajte. Potrebujete telefón s veľkou obrazovkou alebo uprednostňujete menšiu verziu, ktorá sa vám zmestí do vrecka?

Píše sa vám lepšie na telefóne s hardvérovou klávesnicou s tvarovanými klávesmi? Potrpíte si na kvalitnom fotoaparáte? Zistite, čo je pre vás dôležité a na tieto parametre sa zamerajte.

Operačný systém

V ponuke nájdete štyri hlavné operačné systémy. Android, iOS, BlackBerry a Windows Phone. Ako ale zistíte, ktorý je pre vás najvhodnejší? Pozrime sa na ne bližšie.

Android

Android je operačný systém vyvinutý spoločnosťou Google. Platforma spoločnosti Google podporuje rôznych výrobcov telefónov, a teda podporuje širokú škálu telefónov. Vďaka miniaplikáciám a iným nástrojom na ladenie telefónu je veľmi prispôsobivý.

Systém Android sa neustále aktualizuje a najnovšie verzie vám ako používateľovi poskytujú presnejšiu kontrolu nad tým, ktoré vaše osobné informácie majú jednotlivé aplikácie k dispozícii. Ak si teda cez Google Play chcete stiahnuť nejakú aplikáciu, upozorní vás, aké povolenia potrebuje na jej používanie. Viete si tak ľahko premyslieť, či povolenie udelíte alebo odmietnete.

Tip, na čo si dávať pozor pri kúpe:

Pri kúpe mobilného telefónu s operačným systémom Android si všímajte, akú verziu operačného systému má. Veľa telefónov sa predáva so staršími verziami a nie vždy sa k vám aktualizácie dostanú včas. Google pracuje na riešeniach, ktoré umožnia rýchlejšie presadzovanie aktualizácií.

Najlepšie Android mobilné telefóny

Porovnali sme množstvo mobilných telefónov s Androidom a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

iOS

Rozhranie operačného systému od Apple je veľmi ľahko zvládnuteľné. Patrí medzi najlepšie OS, čo sa týka prístupu k hudbe, videám, hrám a inému obsahu.

V telefónoch značky iPhone sa nachádza tlačidlo Domov, ktoré umožňuje zatvorenie alebo zálohovanie aplikácií, kontrolu stavu aplikácií, spustenie univerzálneho vyhľadávania či návrat na domovskú obrazovku.

Hneď na začiatku vám iOS ponúkne možnosť Siri. Ide o hlasovo riadeného asistenta, ktorý je už celkom zbehlý pri interpretácii a vykonávaní vašich požiadaviek. Najnovšia verzia iOS od Apple prináša dokonca aj schopnosť rozšírenej reality AR.

App Store a iTunes majú obrovský výber aplikácií, obsahu a herných možností. Nájdete tu aj príslušenstvo od spoločnosti Apple či ďalších dodávateľov. Je však menej prispôsobiteľný ako Android.

Najlepšie iOS mobilné telefóny

Porovnali sme množstvo mobilných telefónov s iOS a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

BlackBerry

BlackBerry bola kedysi platformou pre mobilné telefóny, najmä medzi podnikateľmi. Odvtedy sa tento operačný systém stal okrajovým hráčom na trhu. Napriek tomu spoločnosť uvoľňuje nové telefóny. Operačný systém však už namiesto svojho vymenili za Android.

Spoločnosť BlackBerry patrí medzi tie, ktorých telefóny majú hardvérovú klávesnicu s tvarovanými klávesmi a malú obrazovku.

Windows Phone

Rovnako ako BlackBerry, aj Windows je okrajovým hráčom na trhu. Napriek tomu poskytujú telefóny s týmto operačným systémom jednoduchý a zároveň flexibilný prístup k väčšine funkcií.

Najnovšia verzia Windows 10 Mobile pomáha zjednocovať kompatibilné operačné systémy Windows, desktopov a telefónov zdieľaním mnohých rovnakých funkcií ako verzia pre stolné počítače. Na trhu je zatiaľ len niekoľko modelov telefónov Windows.

Displej

Ďalším parametrom, na ktorý sa treba zamerať, je veľkosť displeja. Kedysi boli trendom menšie telefóny. Dnes má mnoho modelov uhlopriečku displeja nad 5 palcov.

V tomto prípade si položte otázku, aká veľkosť displeja je pre vás vhodná. Menšie telefóny sú vhodné na ovládanie v jednej ruke. Ďalšou ich výhodou je skladnosť. Ľahko sa vám zmestí napríklad do vrecka či do menšej kabelky.

Väčší displej má výhodu v tom, že ponúka väčšie pohodlie pri pozeraní videí či hraní hier, prípadne aj pri samotnom písaní. Každopádne, malý displej neznamená hneď aj malý telefón a naopak. Niekedy sa môžete stretnúť s mobilom, ktorý je síce väčší, ale má menšiu obrazovku ako iné telefóny jeho veľkosti.

Rozlíšenie displeja

Nielen veľkosť displeja je pri kúpe mobilného telefónu dôležitá. Podstatné je aj rozlíšenie displeja. HD rozlíšenie je v dnešnej dobe už štandardom. V ponuke nájdete aj smartfóny s Full HD displejom či s vysokým 2K a 4K rozlíšením.

displej mobilného telefónu

Kapacita úložného priestoru

Veľkosť vnútorného úložiska mobilného telefónu, tzv. kapacita úložného priestoru, je objem dát, ktorý si môžete uložiť do vášho zariadenia. Istú časť zaberá operačný systém a ďalšiu aplikácie, ktoré máte nainštalované. Zvyšná časť je voľná pre vaše obrázky, videá, hry či aplikácie, ktoré si tam neskôr nainštalujete.

Tip, na čo sa pri kúpe zamerať:

Úložiská majú veľkosť väčšinou 16, 32 alebo 64 GB. V niektorých prípadoch sa dá objem dát aj zväčšiť, napríklad pamäťovou kartou. Vhodné je si zistiť, ktoré mobilné telefóny majú možnosť rozšírenia pamäte.

RAM

Pamäť mobilného telefónu, inak RAM, slúži na ukladanie všetkých dát, ktoré mobil využíva. Ak používate svoj telefón iba na telefonovanie, správy a občas si prezriete internet, vystačíte si aj s RAM, ktorá má 1 až 2 GB.

Vlajkové lode výrobcov majú väčšinou 4 GB pamäte a niektoré mobilné telefóny majú dokonca aj 6 až 8 GB RAM.

Procesor

Procesor je srdce mobilného telefónu. Riadi a spracúva vstupy, ktoré do telefónu zadáte. Výkon procesora určuje počet jeho jadier a ich frekvencia. Procesory s viacerými jadrami dokážu spracovať viac informácií naraz.

V základných mobilných telefónoch je väčšinou jednojadrový procesor. V tých novších rastie nárok na výkon, a teda i na počet jadier. Viac jadier však neznamená aj vyšší výkon. Súvisí to aj s RAM a takisto s vyššou frekvenciou. Tá sa uvádza sa v GHz.

mobilný telefón

Výdrž batérie

Veľmi dôležitým parametrom je aj výdrž batérie. Nechcete predsa stále vyhľadávať zástrčky pre nabíjačku či nosiť so sebou externú nabíjačku.

Ak sa zameriate na kapacitu batérie, zistíte jej výdrž na jedno nabitie. Všeobecne platí, že ak siahnete po telefóne s vyššou kapacitou batérie, je to pre vás lepšie, nakoľko vám dlhšie vydrží bez nabíjania.

Aby ste si to vedeli predstaviť, bežne sa stretnete s kapacitou cca 2800 až 3200 mAh. Napríklad vlajková loď značky Lenovo má batériu o kapacite cez 4000 mAh. Jeho batéria tak vydrží aj niekoľko dní.

Fotoaparát

Patríte k ľuďom, ktorí na svojom mobile pomaly ani nevedia, že nejaký fotoaparát majú? V takom prípade sa na tento parameter vôbec nemusíte zameriavať. Už aj lacné telefóny majú relatívne dobrý fotoaparát.

Ak je však pre vás fotoaparát podstatným parametrom pri výbere mobilného telefónu, treba si všímať viacero faktorov. V prvom rade sa zamerajte na množstvo pixelov, teda jeho rozlíšenie.

Väčšina mobilných telefónov ponúka rozlíšenie zadného fotoaparátu od 5 Mpx, najmä s rozlíšením 8 či 13 Mpx. Tie lepšie a samozrejme aj drahšie telefóny majú rozlíšenie aj 21 či 23 Mpx. Fotoaparát má okrem zadnej kamery aj prednú, tzv. selfie kameru. Tá má zvyčajne nižšie rozlíšenie ako zadná kamera.

Viac pixelov nemusí znamenať kvalitnejší fotoaparát. V tomto prípade si všímajte aj svetelnosť. Nájdete ju pod číslom, napríklad f/2.0. Čím vyššia svetelnosť, tým lepšie. Význam svetelnosti oceníte najmä pri fotení za šera a za tmy.

Ďalším dobrým znakom je, ak sa pri fotoaparáte nachádza aj blesk. Pomáha pri fotení nočných fotiek a môže slúžiť aj ako baterka.

Ak natáčate videá, zamerajte sa aj na stabilizáciu obrazu. Bežne sa stretávame s digitálnou, no kvalitnejšia a drahšia verzia je optická stabilizácia. Ich cieľom je jasný obraz aj napriek trasu rúk či iným otrasom.

Nie až takou novinkou sú duálne fotoaparáty. Na trhu si viete vyberať už z viacerých ponúk mobilných telefónov, ktoré majú práve tento typ fotoaparátu. Väčšinou je jeden snímač čiernobiely a stará sa o hĺbku ostrosti. Druhý snímač sa zasa stará o farebné prevedenie či celkovú kvalitu snímok.

Niektoré fotoaparáty majú oba snímače farebné a umožňujú tak upravovať si ostrosť pozadia. Ďalšie majú snímače s rozdielnymi ohniskovými vzdialenosťami alebo šírkou zorného poľa.

mobilný telefón fotoaparát

Ďalšie parametre, ktoré pre vás môžu byť kľúčové

Mnoho ľudí sa pri výbere správneho mobilného telefónu pozerá hlavne po cene. Toto kritérium má každý trocha inak nastavené. Ak máte záujem o najlepšie smartfóny, za kvalitu týchto vlajkových lodí si priplatíte. Samozrejme, nájsť viete aj kvalitu za rozumnú cenu. Všetko záleží na vašich požiadavkách a preferenciách.

Aj spracovanie telefónu vás môže zaujímať. Väčšina materiálov, z ktorých sa smartfóny vyrábajú, sú sklo a kov. Niektoré môžu mať plastový kryt. Väčšina užívateľov aj tak siaha po obale, aby si svoj telefón ochránili. V takom prípade ide prevedenie telefónu do úzadia a nie je pre vás až tak dôležité.

Najviac predávané značky mobilných telefónov

Pri výbere elektroniky sa väčšina z nás pozerá na značku. U mobilných telefónov tomu nie je inak. Dlhoročné značky, ktoré majú dobré referencie, sú isto dôveryhodnejšie ako novinka, čo nedávno prišla na trh.

Samsung

Vízia “inšpirovať svet a vytvárať budúcnosť” ťahá juhokórejskú spoločnosť Samsung Electronics už roky. Pomocou inovatívnych technológií sa snažia vytvoriť lepšie digitálne zážitky. Zákazníkom chcú priniesť vždy to najlepšie a neboja sa výziev. Udržať si prvenstvo vo svojej oblasti pre nich isto nebude ťažké.

Najlepšie mobilné telefóny Samsung

Porovnali sme množstvo mobilných telefónov Samsung a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Smartfóny Samsung

Apple

Americká spoločnosť Apple Inc. a jej spoluzakladateľ Steve Jobs vytvorili veľmi známu a populárnu značku. Zaoberajú sa výrobou a vývojom elektroniky ako sú osobné počítače, tablety, mobilné telefóny, hudobné prehrávače a mnoho ďalšieho. Neustále pokračuje v budovaní úspešnej značky. Najnovšie sa púšťajú do vyrábania elektrických automobilov.

Najlepšie mobilné telefóny Apple

Porovnali sme množstvo mobilných telefónov Apple a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Smartfóny Apple

Lenovo

Medzinárodná spoločnosť Lenovo Group Ltd. je jednou z čínskych technologických priekopníkov. Ich produkty sa vyrábajú v piatich krajinách sveta. V Číne, Malajzii, Indii, USA a Mexiku. Venujú sa výrobe mobilných zariadení, tabletov, počítačov, smart náramkov a hodiniek. Dokonca predstavili aj vlastný model smart tenisiek.

Asus

Medzi popredných hráčov výpočtovej techniky patrí aj spoločnosť ASUS so sídlom v Taiwane. Sústredia sa na IT výrobky ako mobilné telefóny, tablety, počítače, servery a počítačové komponenty. S ich vizionárskym prístupom dokážu prinášať stále nové inovácie a dizajn.

Huawei

Produkty a služby značky Huawei sú dostupné po celom svete a tešia sa veľkej obľube. Po celom svete založili až 16 výskumných a vývojových centier. Vyrábajú smartfóny, PC, tablety a cloudové služby. Majú bohaté skúsenosti v telekomunikačnom priemysle. Ich cieľom je dodávať spotrebiteľom stále najnovšie technológie.

Najlepšie mobilné telefóny Huawei

Porovnali sme množstvo mobilných telefónov Huawei a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Smartfóny Huawei

Prestigio

Medzinárodná spoločnosť Prestigio ponúka už viac ako 15 rokov široký sortiment spotrebnej elektroniky. Smartfóny a tablety s operačným systémom Android a Windows, notebooky, navigácie, videokamery a mnoho ďalšieho. Výrobky tejto spoločnosti sa vyrábajú po celom svete a tešia sa veľkej obľube vďaka ich kvalite za dobrú cenu. Ich slogan, “váš život, vaša cesta”, podporuje individualitu, význam vyjadrenia seba samého.

Záver

Veríme, že vám náš článok pomohol. V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať.