Ako vybrať ideálny fitness náramok

Technológie čoraz viac prenikajú do nášho každodenného života. Ak ich vnímame ako inteligentných pomocníkov, ktorí nám uľahčujú bežne aktivity, môžu nás milo prekvapiť a v mnohých ohľadoch nám aj pomôcť. Fitness náramky nie sú výnimkou. Uvažujete o kúpe aj vy, ale neviete, na čo by ste sa mali zamerať? Všetky potrebné informácie nájdete v nasledujúcom článku.

ako vybrať fitness náramok

Pre koho je fitness náramok určený?

Odporcovia technológií argumentujú, že k pravidelnému pohybu predsa nepotrebujú žiadny náramok alebo športové hodinky.

To je síce pravda, ale s fitness náramkom sa dajú pri správnom použití dosiahnuť omnoho lepšie výsledky ako bez neho. Svedčí o tom aj fakt, že sa dnes bez tohto doplnku nezaobíde žiadny vrcholový športovec.

V prípade, že si vyberiete fitness náramok s meraním tepu, uvidíte reakciu srdca na váš výkon v aktuálnom čase. Mnohí ľudia si len vďaka týmto údajom všimli, že niečo nie je v poriadku a na základe toho vyhľadali pomoc u odborného lekára. Náramok preto môže byť aj určitou formou prevencie porúch kardiovaskulárneho systému.

Pri pohľade na príjem a výdaj kalórií v jednotlivých dňoch uvidíte, ako sa postupne zlepšujete a zároveň sa môžete efektívne zamerať na slabé stránky a postupne sa v nich zdokonaliť.

Ak budete nosiť fitness náramok denne na ruke, náramok môže plniť aj psychologickú úlohu akéhosi virtuálneho trénera, ktorý na vás neustále dohliada, čím podporuje váš zdravý životný štýl.

fitness náramok test

Fitness náramok, sporttester alebo smart hodinky?

Elektronika nositeľná na zápästí sa počas posledných rokov výrazne vyvinula. Dnes je možné tieto zariadenia rozdeliť do troch samostatných kategórií podľa toho, na akú skupinu užívateľov sa zamerajú a čo dokážu.

Smart hodinky

Smart watch, respektíve inteligentné hodinky sú veľmi užitočné, pretože vďaka nim nemusíte na jednoduché úlohy vyťahovať smartphone z vrecka. Ak majú podporu LTE, môžete ho dokonca nechať doma, pretože z hodiniek rovno odpíšete na správu alebo zavoláte.

Veľký dotykový displej umožňuje prezeranie máp a používanie jednoduchej navigácie či kalkulačky priamo na hodinkách.

Všetky spomenuté funkcie však vyžadujú aj relatívne výkonný hardware. Nevýhodou smart hodiniek je teda vyššia hmotnosť a fakt, že bez pripojenia do nabíjačky nevydržia dlhšie ako 1 až 2 dni.

Sporttester

Sporttester na druhej strane cieli na úplne inú skupinu zákazníkov, ktorou sú aktívni športovci. Hoci sa z neho nedovoláte, výhodou je, že sa zaobíde aj bez smartphonu.

Sporttester spravidla vyniká v spôsobe monitorovania srdečnej aktivity. Základom býva technológia optického nepretržitého sledovania tepu.

Medzi hlavné nevýhody patria vyššie rozmery a hmotnosť, na druhej strane však sporttestery dosahujú veľmi obstojnú výdrž batérie. Bez pripojenia k nabíjačke sa väčšinou zaobídu až dva týždne, čo stačí aj na niekoľkodňový záťah „mimo civilizácie“

Fitness náramok

Fitness náramok alebo aj smart bend sa snaží nájsť ideálny kompromis medzi vlastnosťami produktov z predchádzajúcich dvoch kategórií. Hlavným lákadlom sú kompaktné rozmery a najmä hmotnosť, ktorá neprekračuje zopár desiatok gramov. Nemusíte ho skladať počas celého dňa, dokonca ani v noci.

Daňou za výrazné odľahčenie je, že náramok musí byť neustále pripojený k smartphonu, bez ktorého sa stáva takmer nepoužiteľným. Po zakúpení si stiahnete mobilnú aplikáciu, náramok s ňou synchronizujete a zatiaľ čo úlohou náramku je len zber dát, aplikácia zabezpečuje celý proces ich spracovania a ďalšieho uchovávania.

Modely vybavené malým displejom môžu zobrazovať čas, dátum aj notifikácie. O správe či prichádzajúcom hovore tak viete okamžite jemným zavibrovaním. Priemerný náramok by mal mať výdrž batérie na jedno nabitie približne dva týždne.

Bez čoho sa dobrý športový náramok nezaobíde

Ak je pre vás fitness náramok tou správnou voľbou, zamerajte sa na najdôležitejšie atribúty, ktoré by mu určite nemali chýbať.

Spracovanie konštrukcie, odolnosť a dizajn

Vzhľad patrí medzi otázku vkusu. Pre získanie najdetailnejších údajov by ste mali náramok nosiť čo najdlhšie, preto je vhodné vyhnúť sa príliš výrazným farbám. K dispozícii sú dokonca aj elegantne ladené náramky, ktoré môžu predstavovať módny doplnok.

Pri pravidelnom nosení na zápästí má náramok tendenciu sa odierať. Mechanickým poškodeniam časom nezabránite, avšak tento problém vyrieši kúpa modelu s odnímateľným remienkom. Fantázii sa medze nekladú, môžete si teda kúpiť viacero remienkov v rôznych farbách a vymieňať ich podľa potreby.

Kvalita továrenského spracovania konštrukcie sa väčšinou prejaví až po nejakom čase, preto je vhodné si vyhľadať hodnotenia majiteľov, ktorí náramok zakúpili pred vami. Z nich sa dozviete o prípadných nedostatkoch, napríklad rozlepujúcej sa konštrukcii, či náchylnosti na škrabance, odreniny alebo praskliny na povrchu tela zariadenia.

fitness náramok fitbit

Okrem nárazov sa váš budúci náramok bude musieť vysporiadať aj s ďalšími okolitými vplyvmi. O tom, do akej miery odolá kontaktu s vodou či prachom, vám napovie IP certifikácia.

Minimálnym stupňom ochrany, ktorý by ste mali požadovať, je IP 64. Náramku nerobí problém nadmerne prašné prostredie ani striekajúca voda. V praxi ho teda nemusíte schovávať pre dažďom.

O niečo vyšší stupeň krytia IP 67 môžete očakávať u väčšiny fitness náramkov. Vo vode v hĺbke 1 meter vydržia až pol hodinu. Nezľaknú sa tak sprchy a kúpeľa, hoci aktívne plávanie či dokonca potápanie už môže predstavovať problém.

Na takého účely sú určené najodolnejšie náramky so stupňom ochrany IP 68. Pravidelný kontakt s veľkým množstvom vody pre ne nepredstavuje žiaden problém.

K spracovaniu neodmysliteľne patrí aj ergonómia, a síce pohodlnosť a úroveň komfortu pri používaní. Každý človek má ale zápästie tvarované inak, preto ide o subjektívnu vlastnosť. U niektorých predajcov si môžete náramky vyskúšať.

Displej a výdrž batérie na jedno nabitie

V minulosti dominovali náramky so sériou farebných diód. Dnes už však aj v najnižších cenových kategóriách nájdeme zabudovaný displej.

Kvôli úspore energie sa u lacných náramkov stretnete s dvojfarebnými displejmi, ktoré dokážu zobraziť základné informácie. Náročnejší zákazníci si môžu priplatiť za farebný OLED panel, pričom uhlopriečka je vždy približne 1“. Táto technológia spája úsporu energie s dobrým farebným podaním, a to aj za priameho slnečného svetla.

fitness hodinky

V závislosti od konkrétneho modelu takéto náramky dosahujú výdrž v priemere jeden až dva týždne v pohotovostnom režime. Prémiové modely atakujú výdrž jedného mesiaca a ku absolútnej špičke patrí napríklad Garmin Vívofit 4, ktorý v pohotovostnom režime vydrží dlhšie ako jeden rok.

Vyhnúť by ste sa naopak mali akémukoľvek náramku s LCD displejom a vyššou uhlopriečkou, pretože je náchylný na rozbitie a budete ho musieť nabíjať denne.

Funkcie a softwarová výbava

Fitness náramok by mal obsahovať základné senzory tepovej frekvencie a akcelerometer (krokomer). Takmer žiadny sa však nezaobíde bez komunikácie s aplikáciou v smartphone. A práve tá je z hľadiska funkčnosti kľúčová.

V prvom rade si overte, či je náramok kompatibilný s vašim smartphonom. Aktuálne sa najčastejšie stretneme s požiadavkou na systém, a to Android 4.4 a novší alebo iOS 7 a novší. Ak pravidelne aktualizujete systém na mobile a nevlastníte veľmi starý model, nemali by ste mať s týmto obmedzením žiaden problém.

Z užívateľských hodnotení zistíte, do akej miery je zabudovaný krokomer presný. Fitness náramok s GPS dátami spája údaje z krokomera a absolvovanú trasu zobrazuje na mape.

Chýbať by nemala ani priemerná a maximálna dosiahnutá rýchlosť. Neodmysliteľnou súčasťou každého tréningového plánu je prehľad o kalóriách. Po zadaní potrebných údajov by vás aplikácia mala informovať o vašom príjme a výdaji v daný deň.

fitness náramok

Senzor srdcového tepu v kvalitných náramkoch pracuje nepretržite alebo v pravidelných intervaloch, čím získava štatistické údaje o činnosti srdca. Okrem aktuálnej miery fyzickej záťaže by ste tak mali získať aj informácie o dĺžke a kvalite spánku.

Medzi ďalšie možnosti mobilnej aplikácie môže patriť zdieľanie aktivít a ich porovnávanie s priateľmi či známymi.

Niektoré fitness náramky obsahujú aj ovládanie hudby, predpoveď počasia na daný deň, stopky apod. Ak často spíte v miestnosti s viacerými ľuďmi a nechcete ich zobudiť, hľadajte fitness náramok s budíkom. Prebudí vás vibráciami.

Najznámejší výrobcovia fitness náramkov

Fitbit

Fitbit má vo svojej ponuke niekoľko radov náramkov a hodiniek. Náramky monitorujú denne aktivity od spánku, krokov, cvičenia, jedla a váhy. Fitbit si navyše môžete vybrať v mnohých farebných prevedeniach a zladiť tak nielen so športovým, ale aj každodenným oblečením.

Huawei

Konštantný monitoring aktivít zabezpečujú aj náramky značky Huawei. Sledovaním činnosti srdca zabezpečia vám dajú presný prehľad o tom, či práve pálite tuk alebo vykonávate anaeróbne cvičenie. Náramky majú dlhú výdrž batérie a predávajú sa v neutrálnych farbách alebo jasnej oranžovej.

Garmin

Športové hodinky značky Garmin majú silné meno aj medzi profesionálnymi športovcami. Špecializuje sa hlavne na bežecké produkty, ktoré okrem klasických veličín merajú aj dĺžku kroku, kadenciu behu a rovnováhu kontaktu oboch nôh so zemou.

Záver

Prihliadajte na vaše osobné požiadavky a myslite na to, akým spôsobom chcete náramok používať. Užívateľské recenzie vám napovedia veľa o plusoch aj mínusoch fitness náramkov. Spokojnosť majiteľov, miera reklamácií a skutočné nasadenie v praxi sú totiž kľúčové, ak chcete byť so zakúpeným produktom dlhodobo spokojní.