Ako zistíte, ktoré slúchadlá sú pre vás tie pravé?

Slúchadlá sú dnes veľmi používaným prvkom. Majú mnoho podôb a foriem. Najčastejšie ich používame na počúvanie hudby, či pri pozeraní filmov a videí z tabletov a mobilov.

Existuje mnoho typov slúchadiel, ale ako si vybrať ten správny? Funkčný a zároveň pohodlný? Ukážeme si základné parametre, vďaka ktorým si budete vedieť vybrať tie najvhodnejšie slúchadlá priamo pre vás.

ako vybrať slúchadlá

Základné typy slúchadiel podľa ich využitia

Každé slúchadlá sa hodia na iné činnosti. Pri výbere tých správnych slúchadiel si treba v prvom rade určiť, pri akej činnosti ich chcete využívať. Parametre ako kvalita zvuku či pripojenie to totiž môžu dosť ovplyvniť.

Slúchadlá na cestovanie

Ak cestujete, je viacmenej jedno, či sa z miesta na miesto presúvate električkou alebo vlakom. Ako si najčastejšie spríjemňujete cestu? Hudbou.

V tomto prípade je dôležitým parametrom pri výbere vhodných slúchadiel ich schopnosť eliminovať hluk. Každý si predsa chce vychutnať kvalitný zvuk. Zároveň ale nepotrebujeme, aby všetci naokolo počuli, čo nám hrá v ušiach.

Z nášho pohľadu vám odporúčame štuple alebo kôstky. Sú skladné a veľmi ľahké. Samozrejme, na cestovanie sa hodia aj väčšie typy slúchadiel, ale nie sú tak skladné ako kôstky. Pri ich ukladaní do batohu či kabelky si musíte dávať pozor, aby sa nezničili.

Najlepšie cestovné slúchadlá

Porovnali sme množstvo cestovných slúchadiel a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Slúchadlá vhodné na šport

Slúchadlá vám pomôžu prečistiť si hlavu aj pri behaní, bicyklovaní či napríklad vo fitku. Keď nechcete počúvať zvuky navôkol a zároveň si zašportovať, najdôležitejším faktorom je, aby vám slúchadlá pevne držali a nijako vás neobmedzovali.

Najlepšie športové slúchadlá

Porovnali sme množstvo športových slúchadiel a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Slúchadlá na doma

Ak používate slúchadlá len doma, napríklad pri pozeraní filmov či hraní hier, kľúčovým parametrom je komfort. Netreba sa tak starať o ich vzhľad ani o izoláciu hluku. Stačí, aby vám dobre sedeli, nech vás z nich nebolia uši alebo hlava.

Takisto, ak radi voláte cez Skype alebo nahrávate zvuk, poobzerajte sa po slúchadlách, ktoré majú aj mikrofón. Ak využívate slúchadlá hlavne na hranie počítačových hier, vsaďte na vyššiu kvalitu zvuku.

Najlepšie domáce slúchadlá

Porovnali sme množstvo slúchadiel na doma a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Slúchadlá pre hudobníkov

Či už ste hudobník amatér alebo profesionál, slúchadlá využívate často. V tomto prípade je dôležitá kvalita zvuku a izolácia. Čím vyššia kvalita zvuku, tým lepšie.

Izolácia zvuku

Na trhu nájdete mnoho typov slúchadiel. Niektoré izolujú hluk z okolia lepšie a iné horšie. Najčastejšie sa stretnete s týmito tromi typmi:

  • Uzavreté slúchadlá - pokrývajú celé ucho. Vytvárajú tak izoláciu od hluku okolia. Schopnosť izolácie hluku závisí od kvality slúchadiel. Väčšina z nich stlmí okolo 10 dB a tie lepšie modely stlmia okolie až o 30 dB.
  • Otvorené slúchadlá - odporcovia uzavretých slúchadiel sú názoru, že počúvanie cez otvorené slúchadlá je prirodzenejšie na sluch človeka. Nezakrývajú totiž celé ucho a zvuk sa tým šíri aj do okolia. Nevýhodou ale môže byť, že nie ste chránení pred vonkajšími zvukmi. Budete tak počuť aj okolie a okolie bude počuť vás.
  • Polootvorené slúchadlá - sú zvukovo podobné tým otvoreným, ale poskytujú väčšiu izoláciu zvuku. Okolitý zvuk k vám síce neprerazí ako u otvorených slúchadiel, no prepúšťaniu zvuku do okolia nezabránia.

Frekvenčný rozsah

Naše uši vedia rozoznať zvuky o frekvencii 20 až 20 000 Hz. Väčšina slúchadiel má spomínaný rozsah. Samozrejme, nájdete aj zariadenia s vyšším rozsahom. Také slúchadlá majú čistejší zvuk. Na bežné počúvanie však stačia slúchadlá s rozsahom 50 až 16 000 Hz.

slúchadlá na doma

Kábel - áno alebo nie?

Ak máte záujem o káblové slúchadlá, ideálne je, ak má kábel dĺžku aspoň 1,2 metra. Ako každé slúchadlá s káblom sa však zamotávajú do seba a ťažko ich človek následne rozmotáva. V tomto prípade pomáhajú púzdra.

Sú situácie, kedy vás kábel na slúchadlách môže obmedzovať, napríklad pri cvičení. V takejto situácii sú vhodné bezdrôtové slúchadlá. S nimi máte sľúbenú voľnosť, ale niečo za niečo. Bezdrôtové slúchadlá musíte dobíjať.

Najlepšie bezdrôtové slúchadlá

Porovnali sme množstvo bezdrôtových slúchadiel a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Veľkosť slúchadiel

Kôstky sa vkladajú do zvukovodu a bežne sú obalené v molitane, aby ste mali väčší komfort. Ide o najbežnejší a najobľúbenejší typ slúchadiel, pričom cenovo patria medzi tie lacnejšie.

Štuple sa zasúvajú hlbšie do ucha, čo môže byť niekomu nepohodlné. Cenovo sa pohybujú vo viacerých variáciách. Od toho závisí následne aj kvalita zvuku.

Supraaurálne sú také slúchadlá, ktoré uzatvoria celú ušnicu. Niektoré sú vyrábané tak, že ich dutina je väčšia, iné ju majú menšiu, avšak uzatvárajú vždy celú ušnicu.

Circumaurálne sú slúchadlá, ktoré držia priamo na ušnici. Medzi používateľmi sú veľmi populárne. Ich zvuk býva veľmi kvalitný.

Ďalšie dôležité parametre

Z ďalších technických parametrov si spomenieme najskôr citlivosť slúchadiel. Maximálny akustický výkon slúchadiel vyjadruje hlasitosť. Ideálne hodnoty sa pohybujú okolo 100 dB pre bežné použitie a 105 až 110 dB pre profesionálne použitie.

Impedancia má spolu s citlivosťou slúchadiel vplyv na to, ako hlasno budú slúchadlá hrať.

Dôležité je zvoliť si vhodný spôsob pripojenia k zariadeniu, z ktorého si budete zvuk púšťať. Konektory, alebo jacky, majú väčšinou rozmer 3,5 mm. Tieto slúchadlá môžete pripojiť takmer ku všetkým zariadeniam. Stretnúť sa však môžete aj s inými rozmermi konektorov.

Netreba zabúdať na materiál nástavcov a mosta, ktorý vám drží slúchadlá pokope. Možno vám to nepríde dôležité, ale správny materiál robí viditeľný rozdiel. Ponúkajú predsa akúsi bariéru medzi vami a zvukom okolia. Pri moste zasa môžeme povedať, že na plastový most si treba dať väčší pozor, aby sa nezlomil, ako pri kovovom.

káblové slúchadlá

Najviac predávané svetové značky slúchadiel

Pri výbere sa treba pozerať aj na značku. Drahšie neznamená vždy kvalitnejšie, no dlhoročné značky s dobrými recenziami pôsobia predsa spoľahlivejšie. Najlepšie je zamerať sa na firmu, ktorá sa na slúchadlá špecializuje.

Slúchadlá Koss

Americká spoločnosť Koss Corporation je jednou z tých, ktoré sa na výrobu slúchadiel špecializujú. Ich výrobky sú obľúbené najmä medzi hudobníkmi, a to vďaka ich vysokej kvalite zvuku.

Najlepšie slúchadlá Koss

Porovnali sme množstvo slúchadiel Koss a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Slúchadlá KOSS

Slúchadlá Creative

Firma založená v Singapure, ktorá vyrába špičkové audio riešenia. Inovatívny hardvér, aplikácie a služby umožňujú spotrebiteľom zažiť vysokokvalitnú digitálnu zábavu.

Najlepšie slúchadlá Creative

Porovnali sme množstvo slúchadiel Creative a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Slúchadlá Creative

Slúchadlá Sennheiser

Sennheiser je veľká nemecká firma, ktorá sa zaoberá výrobou audiotechniky. Vyniká širokou ponukou slúchadiel od tých najmenších až po špeciálne slúchadlá pre profesionálnych hudobníkov. Slúchadlá tejto značky patria k tým drahším.

Najlepšie slúchadlá Sennheiser

Porovnali sme množstvo slúchadiel Sennheiser a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Slúchadlá Genius

Genius je značka s pobočkami po celom svete, napríklad v USA, Nemecku či Anglicku. Vyrába počítačové príslušenstvo ako klávesnice, myši a ďalšie rôzne elektronické zariadenia. Oficiálne sídlo má na Taiwane.

Najlepšie slúchadlá Genius

Porovnali sme množstvo slúchadiel Genius a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Slúchadlá Genius

Slúchadlá Sony

Japonská spoločnosť Sony Corporation sa ako výrobca elektroniky a videohier zameriaval najskôr na opravu rádií a komunikácií. Neskôr prišli na radu televízie, herné konzoly, telefóny a aj slúchadlá. Slúchadlá značky Sony majú všeobecne dobrý ohlas. Technicky sú na tom výborne a za prijateľnú cenu.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Slúchadlá Sony

Slúchadlá Philips

Značka Philips je holandská firma, ktorá sa zameriava na výrobu elektroniky. V ponuke má aj produkty ako kávovary či holiace strojčeky. Slúchadlá tejto značky patria k tým lacnejším. Aj napriek o niečo horšiemu hodnoteniu sa tešia veľkej obľube.

Záver

Pevne veríme, že vám náš článok s výberom tých správnych slúchadiel pomohol.