Ako vybrať reproduktory? Pozerajte sa na tieto parametre

Reproduktory využívame dennodenne. Či sa už bavíme o tých, ktoré sú súčasťou počítačových zostáv a mobilných telefónov, domáceho kina či rôznych prístrojov na počúvanie hudby, vybrať si reproduktory je náročná úloha.

V tomto článku vám vysvetlíme, ako pristupovať k výberu, na čo by ste si mali dávať pri ich nákupe pozor a ktoré značky vládnu nášmu trhu.

ako vybrať reproduktory

Prevedenie reproduktorov

Pred samotnou kúpou sa zamyslite, aké reproduktory skutočne potrebujete, aby ste naplno využili ich potenciál a neinvestovali neadekvátne množstvo peňazí.

Prevedenie reproduktorov je dôležitým parametrom z hľadiska umiestnenia a dosiahnutia kvalitného hudobného alebo filmového zážitku. Premyslite si, kde v miestnosti reproduktory umiestnite a podľa toho vyberajte ich prevedenie:

  • regálové majú menšie rozmery, zvyčajne sú uložené na poličke či stole vedľa PC,
  • stĺpové sú vhodné pri ozvučení veľkých priestorov, pretože pomocou stojanov viete upraviť výšku ich umiestnenia a dosiahnuť tak kvalitný zvuk aj vo veľkých miestnostiach, 
  • bezdrôtové pripájajú sa pomocou Bluetooth, majú skladné rozmery, ktoré sa hodia na cestovanie, chaty alebo kdekoľvek, kde potrebujete pripojiť mobilný telefón či tablet.

Zostavy reproduktorov

Keď ste si už premysleli, aké reproduktory potrebujete a kam ich umiestníte, dostávame k celkovému počtu reproduktorov. Inú kvalitu budete potrebovať na pripojenie počítača a inú na dosiahnutie dokonalého zvuku domáceho kina.

Počet reproduktorov určujú čísla 2.0, 2.1 alebo 5.1. Čo toto označenie znamená?

  • Prvé číslo hovorí o počte reproduktorov na stredné a vysoké tóny.
  • Druhé číslo hovorí o počte reproduktorov na basy.

Na bežné pripojenie vám postačia reproduktory 2.0 alebo 2.1. Ak si potrpíte na kvalitné ozvučenie miestnosti, hľadajte reproduktory od 5.1 vyššie.

reproduktor marshall

Aké parametre si všímať pri výbere najlepších reproduktorov

Kombinácia poctivého výberu technických parametrov reproduktorov sa odrazí na výslednej kvalite zvuku.

Pásma reproduktorov

Kvalita zvuku reproduktora závisí aj od pásiem. Tie nám určia, na koľko častí sa filtruje signál zosilňovača, kým doputuje k reproduktorom.

Dvojpásmové reproduktory sú ideálne pre stredné pásmo a neprehrajú dobre nižšie tóny. Používajú sa do lacnejších reproduktorov, kde nejde ani tak o výslednú kvalitu zvuku.

Naopak trojpásmové sú prepracovanejšie, a preto aj drahšie. Prehrajú aj nižšie tóny, ktoré chýbajú dvojpásmovým reproduktorom.

Výkon reproduktora

Pri hľadaní ideálneho reproduktora sa ľudia najčastejšie sústreďujú len na jeden parameter - ich výkon.

Reproduktory majú najčastejšie dva typy označenia výkon:

MAX nám povie, aký výkon reproduktor znesie pri prenesení hudobného signálu, ktorý je preň najnáročnejší. Tento výkon je však krátkodobý, pretože reproduktory dokážu bez poškodenia v maximálnej sile fungovať iba niekoľko sekúnd.

RMS (sínusový) je presnejší údaj, podľa ktorého by ste sa mali pri výbere rozhodovať. Zvyčajne je to polovica maximálneho výkona, ktorá ani pri dlhodobom používaní nepoškodzuje reproduktor.

Ak nechcete minúť veľa peňazí, pre bežné používanie si vyberajte reproduktory s najnižším výkonom 20 W. Za dobrú cenu dokážete dostať na výkon okolo 200 W.

Výrobný materiál

Aj materiál reproduktorov ovplyvňuje kvalitu zvukového výstupu. Netreba preto prihliadať iba na dizajn. Najmä pri použití nekvalitných plastov hrozí nepríjemné vŕzganie či iné rušivé zvukové momenty, ktoré znížia zážitok z počúvania hudby.

Vyššiu kvalitu zvuku dosiahnete pri použití dreva - drevotrieska alebo MDF. Objavujú sa už aj reproduktory vyrobené z betónu alebo železa. Ich nevýhodou je však veľká hmotnosť.

drevené reproduktory

Citlivosť reproduktora

Maximálny príkon nám neprezradí, ako nahlas vám budú reproduktory hrať. V tomto prípade treba uprieť pozornosť na citlivosť reproduktora, ktorá sa udáva v dB. Tá nám prezradí, akú hlasitosť vydajú pri výkone 1W. V obchodoch sa zvyčajne stretávame s citlivosťou Hi-Fi subwooferov v rozmedzí od 86 do 93 dB.

Bezdrôtové reproduktory udávajú moderný trend

Každý tablet či smartfón už má v sebe zabudovaný reproduktor, vďaka ktorému môžeme reagovať na notifikácie a počúvať nekonečné hodiny hudby cez rôzne aplikácie. Problém však je kvalita zvuku. Preto rastie popularita kompaktných bezdrôtových reproduktorov.

V prvom rade si treba ujasniť, v akom prostredí a príležitostiach budem bezdrôtové reproduktory používať. Ak sa jedná o domáce využitie, môžeme siahnuť po väčších a ťažších typoch. V určitých prípadoch bývajú doplnené aj o akumulátory, aby mohli disponovať vyšším výkonom.

Najlepšie reproduktory bez pripojenia rôznymi káblami využiteľné aj na cestách by mali mať čo najnižšiu hmotnosť a malé rozmery. Ideálne také, aby ste ich bez problémov preniesli v akejkoľvek batožine či vrecku. Veľmi dôležitým parametrom je výdrž batérie, keďže v prírode sa nedajú len tak ľahko dobyť či napojiť na alternatívny zdroj energie.

Spôsob prepojení zariadení

Pri otázke ako správne vybrať reproduktor bezdrôtového typu, by ste sa mali sústrediť najmä na spôsob pripojenia, ktoré vám ponúkajú.

Základom je Bluetooth. Táto technológia sa totiž najčastejšie využíva pre danú alternatívu prenosu hudby. Dosah signálu býva až 10 m, pozor si treba dávať na priestory s prekážkami. Kvalitnejšie reproduktory dokážu spárovať aj viac zariadení súčasne.

bluetooth reproduktor

NFC umožňuje bezdrôtové prenášanie signálu na minimálne vzdialenosti približne do 4 cm. K prepojeniu prichádza priblížením dvoch týchto prístrojov, prípadne ich dotykom.

Bezdrôtové reproduktory môžu disponovať aj rôznymi nadštandardnými funkciami, napríklad možnosť hlasných telefónnych hovorov (získanie hands-free, čiže telefonovanie voľnými rukami). USB/microUSB sloty (možnosť nabitia batérie reproduktoru, smartfónu alebo MP3 prehrávača) alebo vstavaný akumulátor (napríklad Li-lon batéria s výdržou od 6 hodín).

Najlepšie bezdrôtové reproduktorov

Porovnali sme množstvo bezdrôtových reproduktorov a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Obľúbené značky reproduktorov na našom trhu

Značky sa snažia vyjsť v ústrety náročným zákazníkom aj bežným používateľom. V ich katalógoch nájdete produkty na najkvalitnejšie šírenie zvuku vo veľkých priestranstvách, jednoduché prístroje na bežné využívanie alebo na príležitosti cestovania. Vo všeobecnosti sa najväčšej popularite tešia značky ako Genius, Logitech či JBL.

Genius

Pre nenáročných užívateľov odporúčame značku Genius. Taiwanská značka ponúka sústavy reproduktorov s dobrým výkonom za slušnú cenu. Ak nechcete investovať veľké sumy, Genius nesklame hráčov počítačových hier ani bežných poslucháčov hudby.

Najlepšie reproduktory Genius

Porovnali sme množstvo reproduktorov Genius a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Reproduktory Genius

Logitech

Švajčiarsky výrobca Logitech je držiteľom certifikácie THX, ktorá je zárukou mimoriadne kvalitného zvuku. Značky môžu získať certifikáciu len po splnení prísnych podmienok. Zakúpením produktu s certifikátom THX máte istotu, že zvuk bude presne taký, ako ho vo filme alebo počítačovej hre navrhli.

Najlepšie reproduktory Logitech

Porovnali sme množstvo reproduktorov Logitech a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Reproduktory Logitech

JBL

Obľúbená americká značka JBL patrí medzi špičku, čo sa premieta aj do cien produktov. Od svojho vzniku v roku 1946 je kvalita na prvom mieste, preto sa produkty tejto značky bežne používajú v nahrávacích štúdiách, na festivaloch či kinosálach po celom svete. Prestížnosť značky potvrdzuje aj fakt, že ozvučuje Grammy Awards, americkú basketbalovú ligu NBA, štadión New York Yankees alebo festival Coachella.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Reproduktory JBL

Záver

Pozorne si prejdite všetky vymenované parametre, ktoré vám pomôžu ujasniť si očakávania. Veríme, že pomocou našich praktických tipov si vyberiete ideálne reproduktory, ktoré dokonale ozvučia priestory, kde ich budete používať.