Praktický návod, ako si vybrať tablet

Súčasné modely tabletov sú nabité rôznymi funkciami, ktoré bez problémov nahradia počítač. Svetové značky prichádzajú s neustálymi vylepšeniami, preto je náročné ostať v obraze a orientovať sa v posledných novinkách.

V tomto článku vám ukážeme a poradíme, ako hodnotiť jednotlivé parametre a vybrať si ten najlepší tablet, ktorý do bodky splní vaše požiadavky.

ako vybrať tablet

Veľkosť tabletu

Výber veľkosti tabletu závisí od účelu používania. Ak často cestujete a chcete ušetriť miesto v batožine, postačia vám aj menšie 7 - 10 palcové uhlopriečky. Pohodlne si pozriete film, fotky, vyhľadáte informácie na internete alebo prečítate knihu.

Pracovné tablety si vyžadujú väčšiu obrazovku. Modely s uhlopriečkou nad 10 palcov a pripojenou externou klávesnicou plnohodnotne nahradia počítač.

Tablet, ktorý budete používať mimo domu by mal mať matnú obrazovku, na ktorej sa neodrážajú svetlá z okolia a menej tak namáha oči.

tablet samsung

Pozornosť pri výbere tabletu venujte nielen rozmerom, ale aj rozlíšeniu, čo je celkový počet obrazových bodov na ploche displeja. Najmä, ak si vyberáte tablet na prácu a potrebujete prezentovať grafiku alebo projekty v tablete, rozlíšenie je dôležitý parameter.

Vyššie rozlíšenie ponúka krajší a jemnejší obraz. Štandardným rozlíšením 1 280 x 720, čiže HD, no drahšie tablety už majú Full HD alebo Ultra HD.

Operačný systém

Okrem veľkosti displeja je pre pohodlné používanie dôležitý operačný systém. V tomto prípade si môžete vybrať medzi Androidom, tabletom so systémom Windows alebo taktiež so systémom iOS.

Tablety s operačným systémom Android

Tablety s Androidom sú veľmi populárne a taktiež najviac rozšírené. Do svojich produktov ich používajú značky Samsung, Lenovo, Acer alebo HP.

Ak ste ešte tablet nevlastnili, neviete, či sa vám bude páčiť a nechcete investovať veľa peňazí, výhodou je široké cenové spektrum. Základné modely stoja do 100 €, no nevýhodou pri lacnejších modeloch je ich výkon.

Najlacnejšie tablety zvládajú bez zasekávania iba základné prehliadanie stránok. Mnohé sa pri pozeraní filmu z ničoho nič zaseknú a vypnú. Taktiež pri Androide je väčšia šanca nákazy škodlivými programami.

Výhodou Android tabletov je kompatibilita s inými Android zariadeniami. Tablet si môžete prispôsobiť podľa svojich predstáv užitočnými aplikáciami z obchodu Google Play.

Najlepšie Android tablety

Porovnali sme množstvo tabletov s Androidom a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Tablety s operačným systémom iOS

iOS má povesť výkonného a stabilného operačného systému. O produktoch od spoločnosti Apple je známe, že fungujú bez problémov a bez zasekávania aj napriek tomu, že môžu mať slabší hardvér oproti niektorým Androidom.

Apple Store ponúka množstvo zaujímavých aplikácií, vďaka ktorým môžete z používania tabletu vyťažiť maximum. Navyše, ak vlastníte ďalšie Apple produkty, veľmi jednoducho si ich navzájom zosynchronizujete. Nevýhodou tabletov Apple je ich cena, ktorá mierne nahráva iným značkám. Cena však výrobca kompenzuje veľkou vnútornou pamäťou a dlhou výdržou batérie.

Najlepšie iOS tablety

Porovnali sme množstvo tabletov s iOS a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Tablety s operačným systémom Windows

Tablety s Windowsom sú málo rozšírené a používajú sa väčšinou ako pracovné. Ide o tzv. hybridné tablety, ktoré majú pribalenú aj klávesnicu a pohodlne tak nahradia stolné počítače alebo notebook.

Ich výhodou je najmä kompatibilita desktopovými aplikáciami, napríklad s kancelárskym balíčkom Office. Celú pracovnú výbavu tak máte stále so sebou a nie ste odkázaný na jedno miesto doma pri stole. Keď klávesnicu už nebudete potrebovať, tablet stačí odpojiť a môžete používať ho samostatne.

Windows tablety sú však menej výkonné než notebooky a stolné počítače a taktiež je zložitejšie ovládanie na dotykovom displeji. Na uľahčenie práce slúžia dotykové pomôcky v podobe interaktívnych pier.

Najlepšie Windows tablety

Porovnali sme množstvo tabletov s Windowsom a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Procesor a RAM tabletu

Ďalším parametrom, ktorý by ste nemali podceniť, je výkon, ktorý závisí od procesora a veľkosti operačnej pamäte RAM.

V dnešnej dobe s operačnou pamäťou RAM 512 MB nepočítajte, nakoľko sa zmenili aj nároky na aplikácie. V lacnejších tabletoch začína RAM na hodnote okolo 1 GB.

Stredná trieda tabletov má operačnú pamäť od 2 GB, čo vám umožňuje vykonávať viacero funkcií naraz a plynulý chod aj náročnejších aplikácií.

zábava na tablete

Tablety, ktoré nahrania počítač by mali mať operačnú pamäť aspoň 4 GB. V najkvalitnejších modeloch na trhu už nie je nezvyčajná ani 8 GB RAM.

Výkon procesora ovplyvňuje počet jadier a frekvencia. Na bežné využitie (internet, sledovanie filmov a jednoduchšie hry) vám postačí dvojjadrový procesor s frekvenciou aspoň 2 GHz.

Ak si už chcete na tablete dopriať lepšie a graficky kvalitnejšie hry, odporúča sa 4 a viacjadrový procesor s frekvenciou od 2 GHz vyššie.

Užívateľská pamäť tabletu

Pamäť v lacnejších tabletoch začína okolo 8 GB. Treba však brať do úvahy veľkosť operačného systému, ktorý z nej ukrojí ešte pred začiatkom používania.

Stredná trieda tabletov má úložný priestor aspoň 32 GB, ktorý je postačujúci na fotky, dokumenty a niekoľko filmov na skrátenie času. Najnovšie modely tabletov, najmä tie, ktoré slúžia na prácu, už ponúkajú kapacitu 512 GB.

Niektoré značky umožňujú rozšírenie úložného priestoru pomocou pamäťovej karty.

práca na tablete

Konektivita

Bežný štandardom je pripojenie pomocou Bluetooth a Wifi. Cez Bluetooth je možné pripojiť aj externú klávesnicu alebo reproduktor.

Ak sa nechcete obmedzovať pripojením na internet iba cez Wifi, niektoré tablety umožňujú vloženie klasickej SIM karty. Tento typ tabletu sa dá využívať na telefonovanie a pripojiť na internet sa môžete aj vtedy, keď nie je dostupná Wifi.

Tablety tiež majú konektory na pripojenie externých diskov alebo USB. Ak je to pre vaše pohodlie nevyhnutnosť, poobzerajte sa po tabletoch so zabudovanými USB portmi. Napríklad tablety Apple majú Lightning konektor, ku ktorému si budete musieť dokúpiť extra adaptér na pripojenie USB.

tablet konektivita

Výdrž batérie

Základné modely tabletov majú výdrž batérie maximálne 6 hodín. Samozrejme, pri pozeraní filmov je spotreba batérie ešte vyššia a vybijú sa skôr. Aj napriek lákavo nízkej cene ich neodporúčame, pretože tablet budete viac nabíjať ako využívať.

Štandardná výdrž tabletov sa pohybuje medzi 6 - 10 hodinami. Výdrž batérie zvládli bravúrne v Apple. Ich tablety pokojne môžete používať aj cez 10 hodín, čo je obrovskou výhodou najmä na dlhšie cesty alebo prácu/štúdium v pohodlnom prostredí.

Celkovú výdrž môžete ovplyvniť napríklad úpravou jasu, no jej výdrž záleží od hlavne množstva spustených aplikácií a spôsobu používania.

Záver

Skôr, ako sa pustite do výberu, pouvažujte, ako budete tablet používať. Výber pre deti bude odlišný od tabletu pre študenta alebo seniora. Jasne zvolené požiadavky vám výber uľahčia a budete mať istotu, že nekúpite zbytočný produkt, ktorý zapadne doma na poličke prachom.