Ako vybrať notebook: Tieto parametre musí spĺňať

Vybrať ten správny notebook, ktorý bude vyhovovať vašim požiadavkám je niekedy hotová veda. Ako sa zorientovať v parametroch, aby ste neurobili krok vedľa? Pomôže vám náš sprievodca výberom notebookov.

ako vybrať notebook

Základná otázka pred kúpou

Výber notebooku začnite odpoveďou na otázku: „Na aký účel ho plánujem používať?”. Kancelárske a študentské notebooky majú úplne iné parametre než notebooky, využívané na hranie či prácu s multimédiami.

Celý proces výberu notebooku určite nie je minútovou záležitosťou. Niekto stavia na overenú značku, niekto zasa na cenu (čím drahší, tým lepší), niekto si vyberá podľa vzhľadu, no v každom prípade je dobré poznať základné parametre, aby ste sa pri používaní notebooku vyhli sklamaniu.

Účel používania notebooku nadväzuje na výber procesora, operačnej pamäte, úložného priestoru, dostatočnej výdrže batérie, grafiky a obrazovky.

Kancelárske notebooky

Bežné kancelárske notebooky sú primárne určené na prácu s internetom, dokumentmi, prípadne softvérom, ktorý firma využíva.

Notebook, ktorý často pri práci prenášate by mal byť vyrobený z odolných materiálov, mať kvalitnú klávesnicu a dostatočnú výdrž batérie, aby ste počas stretnutia neostali bez prístupu k materiálom kvôli vybitému počítaču.

Od komplexnosti úloh, ktoré budete na notebooku zabezpečovať, záležia ďalšie parametre.

ako vybrať kancelársky notebook

Procesor, operačná pamäť, úložisko

Kvalitný procesor a dostatočná operačná pamäť sú zárukou spokojnej a plynulej práce. Medzi značkami dominujú procesory od spoločností Intel a AMD. V notebookoch je používanejšia značka Intel, a to vďaka inováciám, ktoré na trh prináša.

Pri bežných pracovných účeloch je postačujúci procesor typu z rady Core i3 alebo nižšia rada, Pentium. Procesor Core i5 je už výkonnejším, ale aj drahším modelom svojho druhu a pri bežnej práci nie je vyžadovaný. Svoje využitie nájde v kanceláriách, kde je nutnosť využívať špeciálny softvér.

Z hľadiska operačnej pamäte RAM, kapacita 4 GB je postačujúca pre bežné úlohy (práca s dokumentmi, surfovanie na internete). Ak využívate niekoľko aplikácií alebo programov zároveň, siahnite aspoň po 8 GB RAM.

Efektivitu práce s notebookom zvýši rýchle SSD úložisko, ktoré má oveľa svižnejšie čítanie dát než roky používané HDD úložiská. Nevýhodou je menšia kapacita v porovnaní s HDD úložiskom.

Obrazovka a grafická karta

Dôležitou vecou, na ktorú treba prihliadať pri výbere kancelárskych notebookov, je kvalita a rozlíšenie obrazovky. Na obrazovku sa pozeráte veľkú časť dňa, preto šetrite svoj zrak a vyberte si radšej matný displej. V kancelárskych budovách sú bežné veľké okná. Odlesky by sa na lesklom displeji nepríjemne odrážali a namáhali oči. Matný displej je lepším riešením, ak chodíte často na pracovné stretnutia alebo do terénu.

Aby ste venovali viac času efektívnej práci a menej scrollovaniu stránok, dôležité je pozerať aj na rozlíšenie obrazovky. Notebooky s Full HD rozlíšením (1 920 × 1 080 bodov) sú dnes už štandardom, no pri lacnejších modeloch nájdete rozlíšenie 1 366 × 768 bodov, čo znamená len 768 riadkov na obrazovke.

Pokiaľ kancelársky notebook máte v pláne využívať na nenáročné grafické činnosti, postačí vám aj jeho základná integrovaná grafická karta. V modeloch, ktoré sú na trhu aktuálne dostupné je dostatočne výkonná. Ak pracujete s grafickým softvérom, určite zvoľte notebook s kvalitnejšou kartou, ktorá je špeciálne určená na prácu s podobným typom softvéru.

Konektivita

Prezentácie pred klientmi, prístup k dokumentom zálohovaným na externých diskoch alebo pamätových kartách, pripojenie externého monitora alebo myši - požiadavky na pracovné notebooky sú v každej kancelárii iné.

Pre pohodlné využívanie je dôležité, aby mal počítač aspoň 2 USB porty 3.0, port na prenos obrazu a zvuku (HDMI alebo DisplayPort). Pripojenie na Wi-Fi a Bluetooth je samozrejmosťou.

Praktická je dokovacia stanica, ku ktorej pripojíte všetko príslušenstvo potrebné k práci a pomocou jedného konektora ju pripojíte k notebooku.

Najlepšie kancelárske notebooky

Porovnali sme množstvo kancelárskych notebookov a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Kancelárske notebooky

Herné notebooky

Herné notebooky sú veľmi špecifickou kategóriou, ktorá je nielen technicky, ale aj výberovo náročná. Nakoľko sa dnešný herný svet výrazne mení a posúva vpred, platí, že najlepšia výbava je zárukou spokojnosti a kvality. Pokiaľ ide o cenu, budete musieť siahnuť hlbšie do vrecka.

ako vybrať herný notebook

Grafická karta, procesor a operačná pamäť

Hlavnými parametrami, na ktoré treba pri výbere herného notebooku pozerať, je práve grafická karta a procesor, ktoré majú výrazný vplyv na plynulý chod hrania.

Pri grafických kartách značky nVidia hľadajte triedu GeForce GTX, ktoré zvládajú aj náročné požiadavky hier, spotreba batérie je nižšia a notebook sa menej zahrieva. Trieda GT a nižšie je vhodná pre staršie hry.

Herný technologický priemysel ponúka taktiež spoľahlivé grafické karty Radeon triedy R od spoločnosti AMD. Náročné požiadavky hier zvláda rad R 9, pri nižších radách počítajte so znížením rozlíšenia.

Ďalšou kategóriou, na ktorú pri výbere treba prihliadať, je procesor a operačná pamäť RAM.

Minimálny štandard pri herných notebookoch je procesor Intel Core i5. S nižším variantom si síce zahráte hry so starším dátumom vydania, no pri hraní novších budete z rozlíšenia sklamaný. Ten najlepší výkon dosiahnete s výkonnejším procesorom Core i7, ktorý už ponúka slušnú výbavu pre herný svet.

Náročnosť na výkon procesora pri herných notebookoch môže niekedy spôsobovať zahrievanie. Preto sa odporúča zakúpiť aj externý ventilátor alebo chladiacu podložku, ktorá tomuto problému zabraňuje.

Pri operačnej pamäti sledujte veľkosť kapacity od 8 GB s možnosťou jej rozšírenia. Na trhu sú už notebooky s operačnou pamäťou 64 GB.

Úložisko a veľkosť notebooku

Ideálne je mať oba typy diskov, teda kombináciu SSD a HDD (1 TB a viac). Pokiaľ by mal notebook len SSD, nebude mať dostatočnú úložnú pamäť. So samostatným HDD bude zasa pri hraní oveľa pomalší.

V neposlednom rade je dobré vedieť, aký displej vám pri hraní vyhovuje, čo sa tiež odráža na cene notebooku. 15 palcov je štandardom na hranie, no ak máte v pláne používať notebook ako náhradu stolného počítača a nebudete ho často premiestňovať, 17 palcov je lepším riešením.

Najlepšie herné notebooky

Porovnali sme množstvo herných notebookov a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Herné notebooky

Notebooky pre študentov

Parametre a požiadavky na notebook pre študentov sa pohybujú niekde medzi kancelárskymi a nižšími triedami herných notebookov. Pomer kvalita/cena je pre študenta veľmi dôležitá.

ako vybrať notebook pre študenta

Odolnosť, nízka hmotnosť a výdrž batérie

Aj keď majú študenti rôzne nároky na výkonnosť notebooku, zhodnú sa na tom, že najlepší notebook je tenký a ľahký. Ideálny je notebook s váhou najviac 2 kg. Aby notebook zvládal neustále premiestňovanie a cestovanie, musí byť vyrobený z odolných materiálov. Plastová konštrukcia je síce lacnejšia, no pri neopatrnom používaní sa rýchlo poškodí. Dôležité je, aby notebook dobre držal svoju polohu. Obrazovka musí byť stabilná aj pri otrasoch počas cestovania.

Prednáškové miestnosti bývajú veľké a študenti nemajú vždy prístup k zásuvke, aby si notebook mohli kedykoľvek dobíjať. Výdrž batérie by mala byť pri bežnom používaní minimálne 5 hodín. Niektoré notebooky sa však vďaka úsporným procesorom a dynamickým prepínaním grafických kariet, aby čo najviac šetrili výdrž batérie.

Výkonnosť a úložisko študentského notebooku

S procesorom je to rovnako, ako v prípade kancelárskych notebookov. Intel Core i3 postačí na bežné činnosti, ale aj na tie náročnejšie, ako napríklad základné práce s grafickými programami (Adobe Photoshop a pod.). Ak patríte medzí tých študentov, ktorých baví aj náročnejšia grafika, tam je už lepšou voľbou procesor od Intelu Core i5.

Podobne je to aj s grafickou kartou. Pre surfovanie na internete, pozeranie filmov a prácu s kancelárskym softvérom je postačujúca aj integrovaná grafická karta. Ak potrebujete k štúdiu napríklad grafické programy alebo patríte medzi občasných hráčov, siahnite po kvalitnejších kartách (napríklad nVidia Quadro).

Úložný priestor typu SSD s kapacitou od 128 GB alebo HDD od 256 GB sú štandardnou voľbou na študentské využitie. Ale ako sme už spomínali, ak patríte k tým náročnejším užívateľom a radi si krátite čas pozeraním filmov počas cestovania, tak vám odporúčame 500 GB HDD a viac.

Obrazovka a konektivita

Menšie uhlopriečky (9'' a 11'') majú nevýhodu v miernom nepohodlí pri práci, no sú veľmi skladné a ľahké.

Notebooky s uhlopriečkou displeja 15.6" majú výhodu v numerickej klávesnici, veľký displej poskytuje pohodlie pri práci s notebookom, pozeraní filmov, či hraní, no neustále prenášanie je pre vyššiu hmotnosť únavné.

Dobrým kompromisom je 13.3'' uhlopriečka, ktorá poskytuje dostatok komfortu pri práci s notebookom, dobre sa prenáša a neznižuje zážitok z využívania notebooku na zábavu.

Pokiaľ ide o samotný displej, matné prevedenie je lepšie, pretože nie je pre oči tak namáhavé, keďže študenti pri nich trávia mnoho času a taktiež neodrážajú svetlo, pokiaľ ste niekde vonku.

Študentský notebook by mal byť vybavený USB portom (ideálne 2x), HDMI, čítačkou pamäťových kariet, možnosťou pripojenia na Ethernet (LAN), mal by mať Wi-Fi a Bluetooth a 3,5 mm audio konektor (jack).

Najlepšie notebooky pre študentov

Porovnali sme množstvo študentských notebookov a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

 

Záver

Veľkou výhodou notebookov je variabilita, ktorá vám dáva veľké množstvo možností kombinácie parametrov. Konečný produkt tak bude rozumnou investíciou, ktorá maximálne splní vaše používateľské požiadavky.