Ako si vybrať ten správny počítač

Pre množstvo ľudí je dnes počítač neodmysliteľnou súčasťou života. V práci sa stretávame väčšinou so stolnými počítačmi a doma uprednostňujeme notebooky. V poslednej dobe sa však práve stolné počítače tešia veľkej obľube.

Čím to je? Oproti notebookom majú stolné počítače možnosť upgrade. Kedykoľvek si viete dokúpiť nové komponenty, napríklad vymeniť grafiku či pridať pamäť, ak je treba.

ako vybrať počítač

Sprievodca výberom PC

Rýchly vývoj technológií a stále nové a nové ponuky nám umožňujú obrovský výber za prijateľné ceny. Človek sa v tom môže občas ťažšie orientovať. Poradíme vám, ako si vybrať ten správny stolný počítač.

Cena

Ak viete, o aký typ počítača máte záujem, treba si položiť ďalšiu otázku. Koľko chcete do svojho nového PC investovať? Na začiatok si treba povedať, že cena stolných počítačov je v porovnaní s notebookmi rovnakého výkonu podstatne výhodnejšia.

Ak si stanovíte cenu, po ktorú ste ochotní ísť, hneď sa vám zúži výber. Lepšie sa vám tak bude rozhodovať.

Procesor

Motorom, a teda jadrom celého počítača je procesor, označovaný tiež CPU. Má na starosti chod počítača, spracováva informácie a stará sa takmer o všetko, čo s ním súvisí. Jeho výkon určuje, ako rýchlo spracuje rôzne dáta. Čím máte v PC výkonnejší procesor, tým ľahšie si poradí aj s náročnými programami. A navyše v čase, z ktorého sa vám nedvihne tlak.

Ak máte počítač len na bežné účely, prípadne kancelárske aplikácie, stačia vám základné alebo stredne výkonné procesory. Ak ho používate na spracovanie videí, fotiek či hier, treba sa popozerať po počítačoch s výkonnejšími procesormi. Hlavnými výrobcami procesorov do stolných počítačov sú spoločnosti Intel a AMD.

Frekvencia procesora

Hlavným faktorom, ktorý ovplyvňuje výkon procesora, je frekvencia. Zjednodušene sa dá povedať, že čím vyššiu frekvenciu procesor má, tým je jeho výkon vyšší. A zároveň má aj väčšie zahrievanie. Samozrejme, celkový výkon procesora ovplyvňujú aj ďalšie faktory ako počet jadier a podobne. Spravidla sú výkonnejšie viac jadrové procesory. Frekvencia procesora by mala byť v rozmedzí 2,5 - 3,0 GHz.

Jadrá procesora

Najbežnejšie typy procesorov sú 2-jadrové, ak ide o počítač na prácu. Pri hráčskom počítači sú najbežnejšie 4-jadrové. Čím viac jadier procesor má, tým rýchlejšie spracováva dáta. Niektoré výkonnejšie zostavy majú aj 16-jadrové procesory. CPU by mal byť teda aspoň 2 až 4-jadrový.

počítačové komponenty

Pamäť

Pamäť počítača, inak aj RAM, dočasne ukladá všetky dáta, ktoré počítač využíva. Táto dočasná pamäť sa po vypnutí počítača vymaže. Údaje, ktoré treba uchovať aj po vypnutí počítača, sa ukladajú do externej pamäte.

Čím vyššiu RAM v počítači máte, tým viac priestoru má procesor na ukladanie dát. Všetko je tak rýchlejšie a efektívnejšie. Vhodné je mať RAM o veľkosti 4 až 8 GB.

Pevný disk (Hard disk, HDD)

Pevný disk sa od RAM líši tým, že súbory ukladá dlhodobo. Dáta, ktoré sú uložené v pevnom disku, tam ostanú, kým ich nezmažete.

Väčšia kapacita pevného disku vám umožní uložiť viac informácií, ale neurýchli prácu s dátami, ako je to u RAM. Oproti notebookom majú stolné počítače výhodu aj v tom, že môžu mať niekoľko pevných diskov naraz. HDD by mal mať hodnotu aspoň 1 až 2 TB.

Grafická karta

Grafické operácie mal pôvodne na starosti procesor, ale s rastúcim grafickým výkonom sa zaťažoval. Vznikli tak samostatné jednotky, grafické karty, ktoré sú zodpovedné za grafické procesy.

Majú na starosti obraz na monitore a starajú sa aj o správne zobrazenie videí či počítačových hier. V súčasnosti má grafická karta svoje vlastné procesory, operačnú pamäť a chladenie.

Integrované grafické karty sú súčasťou procesora alebo základnej dosky a nie sú stavané na veľkú grafickú záťaž. Dedikovaná grafická karta je samostatné zariadenie s vlastnou pamäťou. Kladie vyššie požiadavky na batériu a potrebuje vlastné chladenie.

Operačný systém

Nielen hardvér je v prípade stolných počítačov dôležitý. Úzko s ním súvisí aj softvér. Operačný systém, vďaka ktorému sa dostanete k jednotlivým zdrojom počítača, spracúva dáta a rieši požiadavky používateľa, teda vás.

  • Windows - najznámejší a najrozšírenejší operačný systém od spoločnosti Microsoft. Inštalujú ho do hardvérov od rôznych výrobcov.
  • MacOS - operačný systém od spoločnosti Apple. Inštalovať sa dá len na hardvér od spoločnosti Apple.
  • Linux - operačný systém je obľúbený najmä medzi skúsenými používateľmi a programátormi, pretože ponúka prístup ku všetkým zdrojovým kódom a hocikto si ho tak môže ľubovoľne upravovať. Ubuntu je jeho najznámejšou grafickou podobou. Na rozdiel od Windows či MacOS je Linux bezplatný.
  • Android - áno, aj tento systém si už našiel svoje miesto u počítačov, hlavne v kategórii mini PC a All-in-One.

Monitor a displej

Monitor je jednou z najdôležitejších súčastí počítača. Jedným z parametrov, na ktoré sa treba zamerať, je uhlopriečka displeja. Mnoho ľudí si myslí, že čím väčšiu uhlopriečku majú, tým je to lepšie. Ak však máte stolný počítač a veľký monitor, musíte si sadnúť ďalej od obrazovky. Inak by ste si poškodili zrak.

Ďalším parametrom je rozlíšenie. Uvádza sa v pixeloch, čo sú body, z ktorých sa tvorí obraz. Množstvo pixelov je vlastne počet týchto bodov na obrazovke. Čím je toto číslo väčšie, tým vyššie je rozlíšenie obrazovky. Pri zachovaní uhlopriečky tak máte krajší a ostrejší obraz.

Pri HD rozlíšení býva pomer strán obrazu 16:9 a rozlíšenie obrazovky 1280 x 720 pixelov. Full HD má pri rovnakom pomere strán rozlíšenie 1920 x 1080 pixelov. UHD, teda Ultra HD, má pri pomere strán 16:9 rozlíšenie 3840 x 2160 pixelov.

stolný počítač s monitorom

Konektory, káble a bezdrôtové pripojenie

WiFi, pomocou ktorej sa dostanete na internet, patrí k štandardnej výbave. Pomocou Bluetooth si viete pripojiť k počítaču napríklad reproduktory, slúchadlá, klávesnicu či myš.

USB je najzákladnejší port, cez ktorý sa pripájajú USB kľúče či externé disky. Rýchlejšie pripojenie a prenos vyššieho počtu dát vám zabezpečí USB port 3.0. Počítač by mal mať minimálne 4 USB porty.

Konektorov je samozrejme mnoho a s rôznym významom.

Aký typ PC je pre vás najvhodnejší?

Zo všetkého by ste sa mali najskôr zamerať na to, čo od počítača očakávate. Sú rôzne skupiny užívateľov, ktoré uprednostňujú určité typy počítačov.

Kancelárske počítače

Kancelárske počítače majú bežný výkon a sú vhodné pre bežného používateľa. Slúžia na vyhľadávanie na internete, vybavíte si cez ne maily, uložíte si občas rôzne dokumenty či použijete nejaký kancelársky program.

O niečo lepšie počítače vám bude treba, ak vo svojej práci využívate viacero programov naraz a kladie sa tým dôraz na lepší výkon procesora i grafiky. V tomto prípade sa zamerajte radšej na lepšie procesory, grafické karty aj na väčšiu pamäť či použitie externých úložných diskov.

Najlepšie kancelárske počítače

Porovnali sme množstvo kancelárskych počítačov a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Kancelárske počítače

Herné počítače

Herné počítače sú špeciálna kategória. Pri výbere takéhoto PC sa kladie dôraz najmä na vysoký výkon procesora, poriadnu grafickú kartu a operačnú pamäť. K tomu netreba zabúdať na dostatočné chladenie.

Takisto na monitor sa kladú vysoké nároky. K herným počítačom si viete zohnať aj špeciálne doplnky, či už hráčske klávesnice, myši, slúchadlá a iné.

Najlepšie herné počítače

Porovnali sme množstvo herných počítačov a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Herné počítače

Bežné počítače “pre zábavu”

Niečo ako kancelárske počítače, no s tým rozdielom, že tento typ počítača vás nečaká v práci, ale doma. Občas vám slúži ako kino, pustíte si na ňom dobrý film a napojíte si to na televíziu. Často z neho počúvate hudbu a hrávate rôzne hry. Surfujete na internete a používate bežné programy, ktoré nijak zvlášť nezaťažujú výkon počítača.

Najlepšie multimediálne počítače

Porovnali sme množstvo multimediálnych počítačov a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

All in One

Moderné typy stolných PC sú tzv. “all in one”, teda všetko v jednom. Tieto počítače majú všetko ukryté v monitore. Žiadne káble, šetríte miesto a viete s ním ľahko manipulovať. Nedá sa mu síce vymeniť monitor či spraviť update hardvéru, ale viete si z neho urobiť napríklad televízor v spálni. A má krásny dizajn.

Najlepšie All in One počítače

Porovnali sme množstvo All in One počítačov a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → All in One počítače

Pár rád na záver

  • Ak ste nadšencami hier, nepodceňujte rozlíšenie monitora. Dve grafické karty od rovnakého výrobcu si vedia svoj výkon znásobiť.
  • Viac portov a rozhraní (USB napríklad) je výhodou. Môžete tak pripájať k počítaču ďalšie rozšírenia.
  • Pri výbere operačného systému neexistuje jednoznačná odpoveď. 100 ľudí, 100 chutí.
  • Nešetrite na počítačovej skrinke a zdroji. Lacné skrinky väčšinou nemajú dobre riešené vetranie, čím sa počítač prehrieva a môže sa ľahko poškodiť.
  • Prehrievanie vyriešite dobrým chladením pomocou ventilátora, prípadne výberom energeticky úspornejších komponentov.
  • Výkonnejšie počítače zvyknú vibrovať a hučať. Na odhlučnenie existuje množstvo rôznych výstelok či pien a vibrácie viete usmerniť napríklad uchytením ventilátorov gumenými úchytmi.
  • Cena nie vždy odráža kvalitu a výkon.