Ako vybrať GPS navigáciu do auta

Chystáte sa na nákup GPS navigácie a neviete si rady s výberom? Existuje niekoľko rôznych vecí, ktoré je treba zvážiť. Zhrňme si tie najdôležitejšie faktory, ktoré môžu ovplyvniť vaše rozhodnutie.

ako vybrať gps navigáciu do auta

Aký máte rozpočet?

Či už peniaze sú alebo nie sú kritériom, ktorý je pre vás dôležitý, je dobré začať tým, že si nastavíte všeobecný cenový rozsah. Ak chcete ušetriť, môžete skúsiť pohľadať starší model. Uistite sa ale, že neskončíte so zastaranými mapami, ktorých aktualizácia je buď veľmi nákladná, alebo nie je k dispozícii žiadna.

Aké sú vaše potreby?

Potrebujete navigáciu len v prípadoch, kedy cestujete s rodinou na dovolenku? V takom prípade si nemusíte kupovať práve najdrahšiu navigáciu. Zhodnoťte, koľko času v aute trávite a na čo presne navigáciu potrebujete.

Ak ste napríklad dochvíľny a cestujete často, vyberte si model, ktorý vás vie informovať o dopravných nehodách či zápchach. Taká navigácia vám ľahko upraví trasu, keď sa týmto dopravným obmedzeniam budete chcieť vyhnúť.

Veľkosť a rozlíšenie obrazovky

Veľkosť a rozlíšenie obrazovky sú úzko spojené s cenou. Lacnejšie modely majú tendenciu mať menšie obrazovky s nižším rozlíšením. Za veľké detailné dotykové displeje si priplatíte. Ak nie ste oboznámení s veľkosťou obrazovky GPS, možno budete chcieť pred zakúpením nejaké aj osobne vyskúšať.

Tip: Ak chcete zistiť, či je obrazovka dostatočne veľká, skúste sa na ňu pozrieť z menšej diaľky. Ak máte problém s jej čítaním, radšej zvoľte model s väčšou obrazovkou.

gps navigácia garmin

Prijímač signálu

Pokiaľ ide o prijímače, niektoré sú citlivejšie ako iné. Jednotky GPS, ktoré majú prijímače s nízkou citlivosťou, spadajú do lacnejšej kategórie. Na druhú stranu, nie každý lacnejší model má slabý prijímač. Ak sa chcete uistiť, že vaša jednotka GPS skutočne vie, na ktorej ceste ste, vyhľadajte jednotku, ktorá má prijímač s vysokou citlivosťou.

Navigačný softvér

Od navigačného softvéru závisí napríklad spôsob, akým budete svoju navigáciu ovládať. Použitie máp, navigačné funkcie či ovládanie hlasom a grafika, to všetko spadá pod navigačný softvér. Pri výbere GPS navigácie dbajte na to, aby vám jej ovládanie vyhovovalo.

Niektoré značky sú povestné svojím intuitívnym ovládaním, ktoré uchvátia nejedného menej technicky zdatného človeka. Široké možnosti ovládania a nastavenia či detailné úpravy, rozhodne si máte z čoho vyberať.

Dostupnosť mapy

Než si kúpite GPS navigáciu, mali by ste sa tiež pozrieť na aktuálnosť máp a dostupnosť aktualizácií. Niektoré značky, prípadne priamo modely majú doživotnú aktualizáciu máp už v cene GPS navigácie.

Obzvlášť si dajte pozor, ak si kupujete starší model. Vždy sa uistite, že sa nestratíte so starými mapovými údajmi. Ak sú aktualizácie mapy drahé, prípadne už spoločnosť neuvádza ďalšie aktualizácie, môže to byť pre vás problém. Možno nie hneď, ale časom isto áno.

navigácia do auta

Príslušenstvo, ktoré vás môže zaujímať

Mnoho výrobcov navigácií vám k nej pribalí aj držiak do auta, autonabíjačku a USB kábel na prepojenie s počítačom. Niektoré modely dostanete aj s ochranným puzdrom či s klasickou nabíjačkou do elektrickej siete.

Príslušenstvo, ktoré býva väčšinou za príplatok, obsahuje napríklad spomínaný prijímač dopravných správ, externú anténu či ochrannú fóliu na displej. Ako pridanú hodnotu si niektoré značky pridali možnosť prehrávania hudby či prezerania obrázkov či dokonca videí.

Ďalšou funkciou, ktorá vás môže zaujať, je možnosť spárovať navigáciu s mobilným telefónom. Prostredníctvom Bluetooth tak môžete počas jazdy bezpečne telefonovať cez svoju novú navigáciu. V tomto prípade je dobré si zistiť, či je váš mobilný telefón kompatibilný s navigáciou, resp. jej Bluetooth rozhraním.

Niektoré modely GPS navigácií vám ponúkajú ešte viac. Cez bezdrôtové spojenie s cúvacou kamerou si viete na displeji pozrieť priestor za vaším autom. Máte tak prehľad o tom, čo sa deje za vami.

Značky

Garmin

Americká spoločnosť Garmin vyrába takmer všetky typy navigačných systémov, a to už vyše štvrť storočia. Okrem GPS navigácií pre automobily ponúka aj turistické navigácie, prístroje pre lode na hľadanie rýb či špeciálne zariadenia pre hráčov golfu. Jeden z ich prvých produktov sa využíval vo vojne. Išlo o ručný GPS prijímač. V niektorých krajinách má značka Garmin dokonca iné názvy. Napríklad v Španielsku ju nájdete pod značkou Trepat.

Najlepšie GPS navigácie Garmin

Porovnali sme množstvo GPS navigácií Garmin a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

TomTom

Nemecká spoločnosť TomTom ponúka navigačné prístroje pre automobily, navigačné softvéry pre mobilné telefóny či športové testery. Tie vám vedia zmerať a vyhodnotiť športovú aktivitu, a to na základe merania času, vzdialenosti, rýchlosti alebo aj srdcovej činnosti. Značka TomTom sa dokonca podieľa na radarovom značkovaní ciest a na následnej integrácií do máp s vysokým rozlíšením.

Mio

Spomenieme si aj značku Mio. Tento taiwanský výrobca a predajca GPS navigácií ponúka aj navigačné systémy do telefónov, predáva aj vreckové počítače a smart telefóny. Ich modely GPS navigácií vám ponúkajú napríklad podporu technológie TMC. Vďaka nej budete v reálnom čase vedieť o dopravnej situácii na ceste. Vyhnete sa tak zápcham či uzávierkam ciest, o ktorých by ste inak nevedeli.

Najlepšie GPS navigácie Mio

Porovnali sme množstvo GPS navigácií Mio a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Navitel

Ďalšou spoločnosťou zaoberajúcou sa vývojom navigačného softvéru je spoločnosť Navitel. Poskytuje riešenia pre digitálne mapovanie a vyvíja viacjazyčné navigácie. Patrí k tým značkám, ktoré ponúkajú doživotnú aktualizáciu máp. Súčasťou ich výbavy býva aj systém, ktorý vás upozorní na blížiace sa radary.

Záver

Doplnkové parametre by pre vás nemali byť rozhodujúce, je však dobré vedieť, čo všetko viete na trhu objaviť. Okrem toho, kto vie, akým smerom sa navigácie v budúcnosti poberú. Dúfame, že ste si teraz spravili lepší prehľad v ponuke. Veríme, že sa budete vedieť rozhodnúť pre tú najvhodnejšiu GPS navigáciu.