Ako vybrať kameru do auta

Nové, ojazdené či požičané auto, bezpečnosť je vždy na prvom mieste. Avšak, v dnešnej šialenej premávke je bezpečnosť na cestách čoraz častejšie ohrozená.

ako vybrať kameru do auta

Kamery do auta alebo tzv. čierne skrinky sú čoraz viac v záujme majiteľov automobilov, ktorí sa chcú poistiť ani nie tak bezpečnosťou, ale práve záznamom či dôkazom v prípade, ak by nastala podobná situácia. Kamery v aute už niekoľkokrát zachytili to, čo by ani sám vodič nebol čakal.

Akú kameru do auta vybrať

O videokamerách do auta je v prvom rade dôležité vedieť to, že je to zariadenie, ktoré je potrebné nainštalovať vo vnútri vozidla, najlepšie s dobrým záberom a výhľadom na vozovku a okolie auta. Ponúkajú záznam toho, čo sa deje v okolí vozidla, buď počas jazdy, alebo u zaparkovaného vozidla.

Pri autokamerách si treba dať pozor na niekoľko parametrov, aby ste nevyhodili zbytočné peniaze za model, ktorý nebude kvalitný a keď ho budete najviac potrebovať, nepomôže vám.

O tom, ako vybrať kameru do auta, rozhodujú jej hlavné faktory, a to je - kvalita záznamu, úložný priestor, displej, veľkosť kamery a taktiež náročnosť ovládania, pričom práca s kamerou by mala byť hlavne komfortná, zrozumiteľná a rýchla.

Typy kamier

Klasické autokamery patria k tým najlacnejším. Umiestňujú sa na čelné sklo. a to na jeho hornú časť, avšak, ich nevýhodou je to, že snímajú priestor len pred autom.

Externé disponujú rovnakými vlastnosťami a technickým umiestnením. Výhodné sú v tom, že majú aj optiku na viac. Tá sa umiestňuje na zadné sklo automobilu a môžete tak snímať aj priestor za vozidlom. Tento typ autokamier je u vodičov obľúbený, práve vďaka snímaniu situácie aj za vozidlom.

Duálne autokamery ponúkajú základné snímanie priestoru pred vozidlom, no taktiež snímajú aj to, čo sa deje vo vnútri vozidla.

kamera do auta

Rozlíšenie snímača kamery

So záznamom, či už pred, alebo za vozidlom, súvisí aj kvalita obrazu. Modely, ktoré sú na trhu už niekoľko rokov, ponúkajú rozlíšenie 640×480 pixelov, čo je v dnešnej dobe veľmi slabé. V prípade krízovej situácie môžete mať problém rozpoznať číslo ŠPZ.

Preto, ak vám záleží na kvalite, odporúča sa štandardné Full HD rozlíšenie, teda 1920×1080 pixelov. O niečo lepšie sú modely s rozlíšením 2560×1440 a 2560×1600, ale pre bežné využitie postačí aj Full HD kamera do auta.

Frekvencia zápisu

Pri kvalite videozáznamu autokamery rozhoduje aj frekvencia zápisu (počet snímkov za sekundu), ktorá je udávaná v fps. Ide o to, koľko snímkov vie kamera zaznamenať. To je totiž vidieť aj na výslednom video zázname. Dajte si pri výbere autokamery záležať aj na tomto fakte. Neodporúča sa vyberať také, ktorých frekvencia zaznamenávania je menšia než 15-25 snímkov za sekundu.

Tie kvalitnejšie, no zároveň aj o niečo drahšie autokamery, majú frekvenciu zaznamenávania až okolo 60 snímkov sa sekundu. Frekvencia zaznamenávania nie je vždy rovnaká.

Videozáznam môžu ovplyvniť aj zhoršené svetelné podmienky či snímanie v noci, čo je úplne v poriadku, nakoľko aj tieto ovplyvňujúce faktory zaistia, že video bude kvalitné dobre viditeľné. Práve preto je lepšie vyberať kamery s čo najvyššou frekvenciou snímania, ktoré sa vedia prispôsobiť aj zhoršeným podmienkam.

kamera do auta prestigio

Uhol snímania

Kvalita záznamu či frekvencia zápisu sú dôležité, ale dopĺňa ich aj uhol záberu. Určite by vás nepotešila kamera, ktorá by snímala len malú čas pred vozidlom, teda šírku záberu, v ktorej by ste nemali záber na značky alebo semafór.

Dbajte na požiadavky horizontálneho uhla. Ten rozhoduje o šírke vzniknutého videozáznamu. Pri lacnejších kamerách sa stretnete s uhlom záberu približne 110°. S ním budete mať záber toho, čo sa deje pred vami, no situáciu v okolí cesty lepšie zachytia kamery s uhlom od 120° do 150°.

Displej

Autokamery disponujú LCD displejom, no toto nie je parameter, ktorý by zohrával veľkú úlohu pri výbere kamery. V podstate sa veľkosť kamier veľmi nelíši, pretože displej má užívateľovi poslúžiť len na ovládanie. Veľkosť displejov sa pohybuje v rozmedzí od 1,5“ do 2,7“.

Na zobrazenie záznamu je už praktickejšie pripojiť kameru k počítaču alebo k televízoru (pomocou kábla, ktorý je súčasťou balenia), kde si môžete záznam pozrieť v plnej veľkosti. Niektorí výrobcovia majú svoje vlastné aplikácie, kde si videá môžete prezerať po pripojení cez WiFi.

čierna skrinka

Úložný priestor kamery

Požiadavky sa kladú aj na úložný priestor, teda pamäť. Každý vytvorený záznam je potrebné niekam uložiť. Vnútorná pamäť autokamier sa pohybuje od 16 GB do 64 GB.

Samozrejme, každý úložný priestor je možné rozšíriť a to pomocou pamäťovej karty SD alebo micro SD karta, ktorej kapacita môže byť až 128 GB. V tomto platí pravidlo, že čím je kapacita pamäte väčšia, tým bude aj výsledný záznam dlhší.

Pre približné informovanie vám ponúkame približné porovnanie kapacity pamäte a dĺžky záznamu.

  • Pamäťová karta s 16 GB – až 7 hodín záznamu v HD kvalite
  • Pamäťová karta s 32 GB – až 14,5 hodín záznamu v HD kvalite
  • Pamäťová karta s 64 GB – až 29 hodín záznamu v HD kvalite
  • Pamäťová karta s 128 GB – až 58 hodín záznamu v HD kvalite

Záznam v kvalite Full HD bude bez rozdielu rozlíšenia v dĺžke asi polovičný.

Doplnkové funkcie

Väčšina kamier už dnes ponúka nahrávanie so zvukom, no samozrejme, túto funkciu je možné aj vypnúť pre zachovanie súkromia v interiéri vozidla.

Tie najlepšie kamery do auta disponujú pridanými funkciami ako automatické zapnutie pri pohnutí auta, GPS lokátor, nočné videnie, WiFi, bezpečnostný senzor, ktorý chráni nahrávku pred poškodením, čo tiež nie je na škodu. Niektoré kamery majú aj funkciu detekcie policajných radarov na ceste.

autokamera

Najznámejšie značky kamier do auta

Mio

Kamery do auta majú rôznu veľkosť displeja, vďaka čomu sa vám bude jednoducho ovládať a nastavovať. Zábery kamier sú plynulé, kamery majú doplnkové funkcie, preto si môžete porovnať viacero modelov a nájsť tú správnu kombináciu parametrov pre vaše potreby. Okrem toho, Mio má svoju vlastnú aplikáciu, cez ktorú môžete záznamy spracovať.

Truecam

Špičkový výrobca kamier do auta Truecam má v ponuke rôzne rady, ktorých ceny začínajú od 80 eur a zvyšujú sa s pridanými funkciami. Značka je známa kvalitnými videami, ktoré sú dobre čitateľné, môžete záznam spomaľovať a približovať.

Xiaomi

Čínsky výrobca je známy vysokou kvalitou výrobkov za dobrú cenu. Výnimkou nie sú ani kamery do auta, ktoré majú kvalitný záznam, zaujímavé funkcie, príjemný dizajn, jednoducho sa ovládajú, a najmä fungujú spoľahlivo.

Záver

Ak sa rozhodnete, že si chcete zakúpiť kameru do auta, je dobré sledovať technické parametre a požiadavky, ktoré sme vám predstavili v článku a tiež recenzie od používateľov, ktoré nájdete vo fórach či priamo v e-shope.

Na základe spomínaných odporúčaní a faktov si viete vybrať spoľahlivú a kvalitnú autokameru, ktorá splní svoj zmysel, keď budete potrebovať obranu a dôkaz.