Tipy, ako si vybrať hernú konzolu

Patríte k tým, čo sa radi zahrajú? Potom nie je nad čím rozmýšľať. Herné konzoly sa dostávajú do popredia, pretože oproti stolným počítačom sú cenovo dostupnejšie a majú jednoduchú inštaláciu. Na aké parametre by ste sa mali zamerať pri výbere hernej konzoly?

ako vybrať hernú konzolu

Značka

Medzi najpopulárnejších výrobcov herných konzol patria značky ako Microsoft, Sony a Nintendo. Tieto spoločnosti vyvíjajú herné konzoly už niekoľko rokov a majú pestrú ponuku produktov a doplnkov.

Microsoft

Značka Microsoft Corporation je známa po celom svete. Patrí k najbohatším a najväčším firmám. Asi najznámejšie produkty sú ich operačné systémy Microsoft Windows a produkty Microsoft Office. Neustále vyvíja nové verzie svojich produktov.

Ich herné konzoly Xbox vznikli ako reakcia Microsoftu na PlayStation od firmy Sony. Do ich konzol si viete pridať vlastný pevný disk, využívať klávesnicu či myš. S ich špeciálnou priestorovou kamerou Kinect sa nudiť isto nebudete. Sníma pohyb hráčov a využíva to najmä pri interaktívnych športových hrách, či pri samotnom ovládaní konzoly gestami.

Najlepšie herné konzoly Xbox

Porovnali sme množstvo herných konzol Xbox a vybrali pre vás tie s najlepším pomerom cena/výkon.

Pozrite si kompletnú ponuku produktov v kategórii → Xbox

Sony

Nielen Microsoft uvádza na trh inovované verzie herných konzol. Japonská spoločnosť Sony Corporation nezaostáva a prináša niekoľko vylepšení. Sony je predovšetkým výrobcom elektroniky, videa, videohier, IT produktov a nástrojov na komunikáciu.

Ich revolučné herné konzoly PlayStation poznajú po celom svete. Celá konzola sa ovláda ovládačom DualShock, ktorá pri činnosti môže vibrovať. Ak si chcete vaše hry ukladať, je potrebná karta s úložným priestorom. Niektoré rady PlayStation majú na ovládač kábel, tie novšie majú ovládače na baterku. Baterky sa potom nabíjajú káblom, ktorý je vsunutý priamo do PlayStation.

Nintendo

Japonská firma Nintendo sa vždy snaží pozerať do budúcnosti. Súčasnosť vždy prestojí so starším hardvérom a exkluzívnymi titulmi. Zaoberá sa výrobou herných konzol a videohier. Najskôr vyrábali a predávali špeciálne hracie karty, neskôr prešli na výrobu videohier.

Asi každý pozná ich maskota, talianskeho inštalatéra menom Mario. Pochádza z ich najpopulárnejšej a najpredávanejšej videohernej série Super Mario. Ďalším úspechom firmy Nintendo bol systém videohier Game Boy. Celosvetovo sa od svojho uvedenia predalo viac ako 150 miliónov systémov. Bol úzko spojený s hrou Tetris.

V roku 2006 predstavili nový konzolový systém Wii s niekoľkými pokrokovými a revolučnými funkciami. Bezdrôtové diaľkové ovládače citlivé na pohyb, Wi-fi schopnosti a ďalšie funkcie z neho urobili najpredávanejší konzolový systém najnovšej generácie.

Stolné alebo prenosné?

Pri stolných herných konzolách máte možnosť dokúpiť si ďalšie ovládacie prvky ako webkameru, gamepad, joystick, volant či pedále. V ponuke nájdete takisto pohybové snímače či rôzne bezdrôtové doplnky. Okrem toho je ponuka stolných konzol naozaj pestrá.

Prenosné konzoly sú obľúbené vďaka svojim vstavaným ovládacím prvkom a displejom. Zmestia sa vám do vrecka, batohu či kabelky a môžete ich využívať prakticky kdekoľvek. Väčšina hier je nahratá priamo do vnútornej pamäte zariadenia. K niektorým hrám sa zasa viete dostať cez malé prenosné média.

Spôsob ovládania

Pri výbere hernej konzoly vás môže zaujímať spôsob jej ovládania. Najčastejšie sa herné konzoly ovládajú pomocou gamepadu, ale do popredia sa dostáva ovládanie pohybovým senzorom. Takže pri hraní hier už nemusíte len sedieť. Ak si k hernej konzole pripojíte špeciálnu kameru, môžete hru ovládať pohybom svojím pohybom. Je len na vás, ktorá forma ovládania vám bude najpohodlnejšia a z ktorej budete mať najlepší zážitok z hrania.

xbox gamepad

Pripojenie

Ďalším parametrom pri správnom výbere hernej konzoly je pripojenie. Ak si chcete zahrať, k hernej konzole budete potrebovať monitor alebo televízor. Sony PlayStation a Xbox majú HDMI výstup. Bežne ich pripojíte ku každému plazmovému alebo LCD televízoru.

Nintendo Wii HDMI výstup nemá, je teda potrebné dokúpiť si adaptér. Všetky herné konzoly si viete pripojiť na internet. Viete si cez ne dokonca aj spustiť videá, filmy či hudbu.

Úložný priestor

Potrebujete, aby vaša herná konzola mala veľký úložný priestor? V tomto prípade sa nemusíte obzerať len po konzolách s väčšou kapacitou disku. Ku každej konzole si viete pripojiť externý disk, ktorý vám úložný priestor zväčší. Ak by ste však chceli zvážiť konzolu, ktorá už veľký úložný priestor má, kapacitne vyhráva PlayStation.

PlayStation vs. Xbox

Obe herné konzoly sú pripravené na široké multimediálne využitie. Xbox vedie nad PlayStation HDMI vstupom, ktorý umožňuje prepojenie so set-top-boxom a integráciu TV priamo do konzoly. Ďalšou silnou stránkou je ovládanie hlasom. Má dostatočne jednoduché, presné a použiteľné rozhranie.

V multimediálnej oblasti má navrch Xbox. Ambíciou Microsoftu je tvoriť komplexné multimediálne centrum. PlayStation je, naopak, cielený na hardcore hernú komunitu a multimediálne funkcie sú v úzadí.

Čo sa týka grafického porovnania, hry na PlayStation majú tendenciu bežať vo vyššom rozlíšení ako hry na Xbox. Pokiaľ ide o rozlíšenie a detail textúry, Xbox má svoje hranice. Naopak, má celkovo bohatšiu ponuku multimediálnych aplikácii.

Obe konzoly majú svoje exkluzívne tituly, ktoré si zahráte iba na PlayStation alebo iba na Xbox. PlayStation má hry ako Uncharted, God of War, Gran Turismo či The Last of Us. Xbox má zasa hry ako Halo, Gears of War či automobilovú verziu Forza.

playstation vs xbox

Prenájom hier a online hry

Xbox ponúka služby ako EA Access a Xbox Game Pass. Za mesačný alebo ročný poplatok získate prístup ku knižnici hier. Z nej si potom môžete vyberať, čo si zahráte. PlayStation takéto služby neponúka.

Čo sa týka plateného online hrania, pri Xbox máte možnosť zaplatiť si službu Xbox Live Gold a pri PlayStation zasa PlayStation Plus. Obe služby vám každý mesiac nadelia hry zadarmo.

Vďaka Xbox Play Anywhere si zakúpené hry môžete bez ďalšieho platenia zahrať aj na počítači so systémom Windows 10. Postup v hre sa synchronizuje. Vďaka spätnej kompatibilite si na novších Xbox konzolách zahráte aj niektoré hry vybrané pre staršie verzie.

PlayStation má zasa extra podporu funkcií pre virtuálnu realitu PlayStation VR.

playstation vr

Staršie herné konzoly - áno alebo nie?

Ak chcete pri kúpe hernej konzoly čo najviac ušetriť, isto vás bude lákať kúpa staršej generácie konzol. Predsa len, je o niekoľko desiatok lacnejšia ako tie novšie.

Nevýhody:

  • Pre staršie herné konzoly nevychádzajú žiadne nové hry.
  • Výroba niektorých z nich už bola dokonca ukončená. V obchodoch ich teda nájdete zriedka. Väčšinou sa predávajú už len skladové zásoby.

Výhody:

  • Asi najlákavejšou výhodou je lacnejšia cena oproti novším herným konzolám.
  • Tie, ktoré majú pohybový senzor, sa oplatí kúpiť aj v staršej verzii. Ponúkajú totiž iný zážitok pri hraní a donúti vás hýbať sa. Takisto ponuka hier kompatibilných s pohybovým senzorom je na trhu omnoho bohatšia.

Na čo sa teda zamerať?

Spoločnosti, ktoré vyrábajú herné konzoly, vás lákajú na výkon, krásnu grafiku, perfektné rozlíšenie a iné vymoženosti. My vám radíme zamerať sa na hry, ktoré vás najviac zaujali, a podľa toho si ďalej vyberať.

Sprievodca výberom herných konzol

  • Zvážte, či sa plánujete hrať hry len doma, alebo aj na iných miestach.
  • Vyhovuje vám viac väčší alebo menší rozmer obrazovky?
  • Stolné konzoly treba pripojiť k monitoru alebo k televízoru.
  • Ak hľadáte zábavu pre celú rodinu alebo viac ľudí, uprednostňujeme stolné konzoly.
  • Ku stolným konzolám sa dajú dokúpiť ovládacie prvky.
  • Pamäť nie je až tak dôležitá. Všímajte si možnosť pripojenia externého disku.
  • Ak chcete pri hrách využívať internet, poobzerajte sa po konzole, ktorá v sebe tieto možnosti už má. 
  • Takisto pri využívaní herných konzol na sledovanie DVD či Blue-ray filmov si všímajte, či majú túto možnosť.
  • Pripojenie HDMI nemá každá herná konzola. K niektorým si musíte dokúpiť adaptér, prípadne redukciu.